Amnesty International kritikuje Sloveniju

Amnesty International kritikuje Sloveniju

08/01/2017 Off By

 

“Odbijanje tražitelja azila ili migranta na granici bez razmatranja individualnih okolnosti bio bi velik korak natrag”, navela je AI u saopštenju, i pozvala poslanike da prijedlog zakona o strancima, koji je slovenačka vlada podnela, odbace


 

ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) osudila je prijedlog slovenačkog zakona po kojem bi se izbeglicama mogućnost traženja azila mogla odbiti već na granici kao nedopustivo kršenje međunarodnih i evropskih standarda, i pozvala parlament da ga odbije.

“Odbijanje tražitelja azila ili migranta na granici bez razmatranja individualnih okolnosti bio bi velik korak natrag”, navela je organizacija u saopštenju, i pozvala poslanike da prijedlog zakona o strancima, koji je slovenačka vlada podnela, odbace.

Amnesti navodi da je procedura koja je njime predviđena prema potencijalnim tražiteljima azila i migrantima na granici zabranjena prema evropskom i međunarodnom pravu.

Zakonski predlog Slovenije podseća na slična nastojanja Sloveniji susednih država, u prvom redu Mađarske ali i Austrije, da potpuno zatvore svoje granice za osobe koje beže od užasa rata, navodi Amnesty International.

Slovenačka vlada predlog dopuna zakona o strancima, koji se odnosi na postupak prema izbeglicama motivisala opasnošću ponavljanja migracionog vala iz 2015. godine kad je kroz zemlju prošlo pola milijuna izbjeglica, navodeći da bi se radilo o privremenoj preventivnoj meri za slučaj da masovne migracije zaprete javnom redu i miru i nacionalnoj bezbednosti.

Da bi stupio na snagu, novi zakon o strancima treba da dobije dvotrećinsku podršku poslanika u parlamentu.