Haški sud objavio žalbu Radovana Karadžića

Haški sud objavio žalbu Radovana Karadžića

30/12/2016 Off By

 

Karadžić u žalbi, koju je početkom decembra podneo Žalbenom veću tražeći preinačenje presude, navodi da Žalbeno veće, ukoliko ipak usvoji neke od optužbi, prilikom izricanja kazne uzme u obzir olakšavajuće okolnosti


 

HAŠKI tribunal objavio je danas celu žalbu bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića na 233 strane, u kojoj je naveo 48 grešaka Sudskog veća zbog kojih bi trebalo da bude odbačena kazna od 40 godina, na koju je osuđen u Hagu.

Karadžić u žalbi, koju je početkom decembra podneo Žalbenom veću tražeći preinačenje presude, navodi da Žalbeno veće, ukoliko ipak usvoji neke od optužbi, prilikom izricanja kazne uzme u obzir olakšavajuće okolnosti.

“Presuda Sudskog veća treba da bude preinačena”, navedeno je u Karadžićevoj žalbi, koju je potpisao njegov pravni savetnik Piter Robinson.

Karadžić u žalbi osporava suštinu zaključaka Sudskog veća u vezi sa svedočenjima, presretnutim razgovorima i drugim dokazima, a žali se i na sam sudski postupak – prenose mediji.

Haško tužilaštvo je također uložilo žalbu na Karadžićevu presudu, zatraživši da bude proglašen krivim i za genocid počinjen 1992. godine.

Karadžić i haški tužioci imaju rok da do kraja februara odgovore na žalbe suprotne strane.