Dačič na kraju 2016 godine

Dačič na kraju 2016 godine

30/12/2016 Off By

 

 

Dačić o Vuku Jeremiću kaže da izlazi na predsedničkim izborima sa konceptom da uzme malo glasova patritoskog bloka i malo glasova DOS-ovog bloka. Ali: “Mislim da je to nemoguće. Naš deo glasova sigurno neće uzeti. Siguran sam da će zajednički kandidat vladajuće koalicije, ako ga bude, pobediti u prvom krugu izbora. Ako ne bude zajedničkog kandidata, onda nema nam druge nego da pobedi naš kandidat. SPS nema ništa s kandidaturom Jeremića”


 

Ranka Čičak

IVICA DAČIĆ, ministar spoljnih poslova Srbije, očekuje da će poglavlje 26 biti otvoreno u januaru ili u februaru. Navodi da će Srbija u 2017. biti spremna da otvori više od deset poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Ovo je rekao  na godišnjoj konferenciji za novinare naglasivši  da bi Srbija mogla za vreme predsedavanja Malte EU da otvori i poglavlja 20 i 29 koja se odnose na preduzetništvo i carinsku uniju.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, Dačić je rekao da se o tome nije razgovaralo i da se to poglavlje otvara pred kraj pregovaračkog procesa, ocenjujući da “taj dan za Srbiju nije baš tako blizu”.

Dačić je podsetio da je Hrvatska neargumentovano nekoliko puta blokirala otvaranje poglavlja i da je to velika zloupotreba:

“Želimo da idemo ka EU, ali Srbija neće dozvoliti ponižavanja i uslovljavanja”, Konstatovao je da je Srbija do sada otvorila šest poglavlja, od toga četiri ove godine i da je jedno privremeno zatvorila.

Protivi se  skraćivanju mandata vlade i vanrednim parlamentarnim izborima.

To je njegov pristup kada je reč o vanrednim parlamentarnim izborima, ali je i naveo da se uvek sprema za izbore.

O predsedničkim izborima, kaže da je SPS spremna da razgovara o zajedničkom kandidatu vladajuće kolalicije, ako postoji takva inicijativa Aleksandra Vučića, ali i naveo da tih razgovora do sad nije bilo.

„SPS je uvek spremna da ima svog predsedničkog kandidata“, navodeći da Tomislav Nikolić trenutno nije kandidat i da zato ne zna zašto bi se o njemu izjašnjavao.

Dačić o Vuku Jeremiću kaže da izlazi sa konceptom da uzme malo glasova patritoskog bloka i malo glasova DOS-ovog bloka. Ali: “Mislim da je to nemoguće. Naš deo glasova sigurno neće uzeti. Siguran sam da će zajednički kandidat vladajuće koalicije, ako ga bude, pobediti u prvom krugu izbora. Ako ne bude zajedničkog kandidata, onda nema nam druge nego da pobedi naš kandidat. SPS nema ništa s kandidaturom Jeremića”

Kako je relao SPS i njeni koalicioni partneri neće podržati kandidata neke druge stranke, niti grupe građana: „možemo samo da razgovaramo o zajedničkom kandidatu, ali tih razgovora još nije bilo”, rekao je Dačić.