Hurijet objavio intervju sa sestrom atentatatora na ruskog ambasadora

Hurijet objavio intervju sa sestrom atentatatora na ruskog ambasadora

30/12/2016 Off By

 

“Nakon druge godine policijske akademije primetili smo da je počeo redovno da obavlja molitve, počeo je da izbegava da ide na plažu. Posljednji put je kući došao u oktobru i primetila sam da je stalno bio u kući i da nigde nije izlazio iako sam pokušavala da ga ohrabrim da izađe sa društvom, da malo prošeta, da obnovi iznošenu garderobu, na šta je odgovarao da ništa od toga ne želi”, navodi sestra


 

TURSKI sud naredio je medijima da prestanu da izveštavaju o istrazi o ubistvu ruskog ambasadora Andreja Karlova uz obrazloženje da bi izveštavanje moglo ugroziti istragu. Takođe, zabranjeno je i objavljivanje snimaka na kojima se vidi ubica Mevlut Mert Altintaš dok puca u Karlova.

Iako nije zvanično saopšteno, zabrana je došla samo nekoliko dana pošto je turski list Hurijet objavio opširan intervju sa sestrom policajca koji je ubio ruskog ambasadora. Turski političari ranije su naveli kako je atentator član FETO organizacije na čijem čelu je klerik Fethullah Gulen koji živi u SAD-u. Ubica se o strukturama FETO-a upoznao dok je, prema tvrdnjama provladinih medija, pohađao pripremnu školu za upis na fakultet. Hurijet  donosi intervju objavljen sa starijom sestrom ubice. Iz sestrinih navoda saznaje se da su ona i njen brat rano ostali bez oca i da je o njima brinula njihova baka. Rasli su u tradicionalnom ambijentu turske mahale. O svom bratu govori kao o bistrom i radnom momku. Išao je u srednju školu, ali nije hteo da ide u privatnu dodatnu školu za pripremu za upis na univerzitet. Sestra dalje navodi da nije pokazivao sklonost ka policijskoj školi, ali da se kasnije opredelio za taj poziv jer je predstavljao neku vrstu siguran posao. U intervjuu navodi da nisu tačne informacije da je njen brat išao u bilo kakvu privatnu pripremnu školu i da je do upisa u policijsku školu njen brat odlazio na more, kao i da je ponekad pio alkohol.

“Nakon druge godine policijske akademije primetili smo da je počeo redovno da obavlja molitve, počeo je da izbegava da ide na plažu. Posljednji put je kući došao u oktobru i primetila sam da je stalno bio u kući i da nigde nije izlazio iako sam pokušavala da ga ohrabrim da izađe sa društvom, da malo prošeta, da obnovi iznošenu garderobu, na šta je odgovarao da ništa od toga ne želi”, navodi sestra dodajući kako njen brat nije pridonosio njihovom kućnom budžetu.

“Nakon ovog što se desilo, razgovarajući s majkom pitala sam je da li je kod brata primetila čudno ponašanje, na šta je odgovorila da nije. Dodala je da je preslagala njegove stvari više puta te da nije naišla ni na šta čudno. Od knjiga je našla samo Kur'an, ali je bila opuštena jer je znala da je sina poslala u državnu školu i da je bio poveren državi na čuvanje”, navodi sestra i dodaje kako je naknadno saznala da je njen brat bio na nekim “sivim listama” osumnjičenih, ali da je ipak nastavio službu. Mevlutova sestra navodi da je pregledajući snimak samog čina ubistva primetila neprirodno ponašanje svog brata koji kao da gleda u grupu ispred sebe i kao da gleda nekom u oči u toj grupi, nekog ko mu je nadređen. Pojašnjava kako niko iz porodice nema puno detalja o njegovom životu tokom školovanja i da i oni sada uglavnom iz medija saznaju nove detalje. Znali su da je privatno boravio sa osobom čije ime počinje slovom S, ali su isto tako mišljenja da se neko trudio da njihov brat bude što manje sa svojom porodicom, da se tako distancirao od njih i da mu je “ispran mozak”. Posebno naglašava da ni na koji način nije odavao da bi ovakvo nešto mogao da učini i da nije bio tako odgojen dodajući da nakon početka studiranja u policijskoj školi nije više koristio svoj Fejsbok profil, ali da je koristio Instagram iako ona o tome nije ništa znala, ali je kasnije saznala da je njihov rođak njemu uputio zahtjev za prijateljstvo koji on nikada nije prihvatio. Sestri je takođe čudno kako je bio obučen tog dana. Rekla je da nikada nije nosio odelo.

Nastavljajući svoju ispovest novinarki Hurijeta, atentatorova sestra naglašava da je, kada je posljednji put došao na odsustvo, a to je bilo u oktobru, insistirao da se oženi. Iako su mu govorili da je mlad i da ima vremena za brak insistirao je na ženidbi i angažmanu svoje porodice u pronalasku ženske osobe za brak, navodi sestra. To je ocijenila vrlo čudnim i možda pokazateljem pritiska na njenog brata da upravo on učini taj čin jer je samac i kao takav pogodniji s obzirom na to da iza njega neće ostati nezbrinuta porodica.

“Možda ga je grizla savest, nije se mogao otrgnuti od tih krugova, možda se kajao, možda su ga ucenjivali da će nama nauditi”, navodi sestra govoreći da su stavljeni na stup srama do te mere da bi rado prihvatila da je ovo učinio svojoj porodici umesto državi. Na kraju sestra ubijenog atentatora govori kako oni ipak ne žele da preuzmu telo svog brata i sina, da je sve to užasno iskustvo i da bi njena majka volela da joj je sin barem poginuo na frontu. Jedni ih, navodi sestra, kritikuju zašto ne preuzmu telo, koje još nije sahranjeno, a zna da bi još veće kritike bile za celu porodicu da to učine. Politički analitičar Hurijeta Abdulkadir Selvi u svom posljednjem tekstu navodi da je atentator bio u vezi sa devojkom ruske nacionalnosti, ali da je ta veza prekinuta, a da se devojka nalazi u Moskvi. S obzirom na to da se vodi združena tursko – ruska istraga, ruski istražni organi su pronašli devojku u Moskvi koja je, kako navodi autor teksta, potvrdila da je bila u vezi s atentatorom.(Agencije)