Uručeni ključevi stanova i montažnih kuća izbeglicama iz Lazarevca

Uručeni ključevi stanova i montažnih kuća izbeglicama iz Lazarevca

27/12/2016 Off By

 

Izgradnja stanova za izbeglice u Lazarevcu finansirana je sredstvima kredita Banke za razvoj Saveta Evrope u okviru projekta „Trajna integracija izbeglica u Republici Srbiji putem kreditne linije Banke za razvoj saveta Evrope“


U LAZAREVCU su danas, 27. decembra 2016. uručeni ključevi 38 stanova i četiri montažne kuće izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje žive na teritoriji ove beogradske opštine.

Zahvaljujući se na strpljenju, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da mu je drago što će porodice Božić dočekati kod svojih kuća.
„Drago mi je što ključeve uručujemo uoči Nove godine i Božića, jer ćete moći da kažete da ovaj Božić dočekujete kod svoje kuće. Želim da ovo stvarno bude vaša kuća. Ako već nema one kuće koja je nekad bila vaša, neka ova ovde to sada bude“, rekao je komesar Cucić, poželevši svima dug život i dobro zdravlje, deleći simbolično i crvene jabuke.
Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić rekao je da se nada da će se naći rešenja i za preostale izbegličke porodice iz Lazarevca kako bi se to pitanje konačno rešilo, najavljujući dalju tesnu saradnju sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, Vladom Republike Srbije i ostalim državnim institucijama.
Izgradnja stanova za izbeglice u Lazarevcu finansirana je sredstvima kredita Banke za razvoj Saveta Evrope u okviru projekta „Trajna integracija izbeglica u Republici Srbiji putem kreditne linije Banke za razvoj saveta Evrope“. Reč je o stambenim jedinicama koje se dodeljuju u zakup sa mogućnošću otkupa nakon šest meseci, po povlašćenim cenama i u skladu sa Zakonom o izbeglicama. Četiri montažne kuće, kao i pripadajuća infrastruktura, finansirane su sredstvima iz budžeta Republike Srbije.
U skladu sa Zakonom o izbeglicama Komesarijat za izbeglice i migracije obezbeđuje stambena rešenja za izbeglice. U periodu od 2008. godine do danas u proseku se svakog dana obezbedi po pet stambenih rešenja finansiranih iz budžeta RS i donatorskim sredstvima.