Skupština Srbije: šta su poslanici pitali Vladu?

Skupština Srbije: šta su poslanici pitali Vladu?

27/12/2016 Off By

 

Ranka Čičak


Šešelj: Funkcioneri sa  lažnim diplomama

 

POSLANIK Vojislav Šešelj (SRS) pitao je  danas predsednika Vlade, Aleksandra Vučića,  šta će učiniti da bi se smenila  Jorgovanka Tabaković sa funkcije guvernera Narodne banke Srbije:

-Postupak je komplikovan, ali se može sprovesti. Jorgovanka  Tabaković je teško kompromitovala svoju funkciju , jer je falsifikovala doktorsku disertaciju. Ona je prepisala  iz drugih izvora 20  posto teksta disertacije,a nije navela izvore. To je krivično delo za koje nije propisana bog zna kako velika kazna zatvora, ali za intelektualce je to  kao smrtna presuda. Za jednog intelektualca je bolje da pogine, nego da ga uhvate kao falsifikatora. Nadam se da u redovima vladajuće koalicije još uvek ima intelektualaca koji razumeju šta govorim. Nisam veliki optimista da ćete nešto učiniti u slučaju Tabaković, imajući u vidu slučaj Tomislava Nikolića, za koga je utvrđeno da je stekao zvanje mastera ekonomije, a da ni jedan jedini ispit na fakultetu nije polagao. Upisivali su mu ocene, a nije se pojavljivao na ispitima. Profesor Ljubiša Stojmirović  je trčao od jednog do drugog kolege, da za Nikolića izmoli pozitivnu ocenu, nekada i vrlo visoku.

 

 Atlagić: Helikopterom  prevozio seno za konje

 

POSLANIK Marko  Atlagić (SNS) pitao je ministra odbrane, Zorana Đorđevića, da li je tačno da je bivši ministar odbrane,  Dragan  Šutanovac  helikopterom prevozio seno za konje:

-Za vreme  ministra Dragana Šutanovca  vojska   Srbije je pala na  najniže grane. Sveo je vojsku na  nivo niži od lovačkog društva. Veliki deo najboljeg kadra je penzionisao u najboljim godinama. Uklonio je iz vojske 26 srpskih generala, komandanata i načelnika sektora. Da li je tačno, a tvrdim da jeste, da je Šutanovac  prilikom nabavke mobilnog sistema radio  relejnih uređaja preko Jugohemije na kursnim razlikama oštetio  republički budžet za 270 miliona dinara. Dodelio  je svom najboljem drugu, Aeksandru  Bapcu poslove u vrednsti od 150 miliona dinara, a od 2008 do 2010 godine potpisao je desetine ugovora sa firmom Medikalker, čiji je direktor bio Babac. Za opravak  softvera na VMA platio je 850 miliona evra,  četiri puta više nego što je  taj program  koštao kada je bio kupljen.

 

Atlagić je u nastavku svog pitanja potkačio i Sašu Radulovića :

 

„Radulović se deklarisao kao borac protiv burazerske i kumovske politike. Da li je tačno, a tvrdim da jeste, da je na odborničku listu Skupštine  Vračar u Beogradu stavio Ivana Kljajića i ženu mu, Oliveru. Zatim  Ivanovog kuma Petronijević Milenka i  njegovu ženu Draganu pa supružnike Srećka i Draganu Babić? Eto, tako se  on bori protiv burazerskih politika.

 

Marko Đurišič: Premlaćivanje političkih protivnika

 

Poslanik Marko Đurišić  pita ministra Stefanovića o progonu političkih protivnika u Topoli:

-Radi se o odborničkoj grupi Novi ljudi bolja Topola. Juče je jedan od njenih članova napadnut i pretučen. U ovoj se opštini već dugo sprovodi teror nad svakim opozicionim delovanjem. U isto vreme, pre neki dan je takozvani Mali Ugar, optužen za nekoliko ubistava i  dvogodišnjeg  bekstva, konačno priveden pravdi, pa odmah pušten da se brani sa slobode.  Tužbe protiv omiljenih kriminalaca Aleksandra Vučića zastarevaju,ili su presude oslobađajuće . Da li je policija  saslušala u svojstvu građanina Aleksandra Vučića koje je  8. juna rekao da  su  za premlaćivanje  u Savamali odgovorni pojedinci iz vrha gradske vlasti, a već 7 meseci ne znamo ko su oni?

 

Srđan Nogo: Ko štiti Dinkića?

 

Poslanik Srđan Nogo (Dveri) iznenađen je što je   Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo od daljeg procesuiranja  Mlađana  Dinkića i pita premijera :

-Ko štiti Dinkića? Kome on treba? Zašto je Dinkić toliko jak u Srbiji? Zašto on ne može da bude procesuiran? Sami ste ga u Skupštini nazvali lopovom. Novi vladaoci sistemski pokrivaju sve ono što su uradili njihovi prethodnici. Eto, blagajnik i šef kabineta Dinkića, sada postaje šef kabineta premijera.

 

Radoslav Milojčić: Žrtve afere Rezač

 

POSLANIK Radoslav Milojičić podseća ministra unutrašnjih poslova, Nebojšu  Stefanovića na aferu Rezač:

-Privedeno je i maltretirano  80 ljudi.Oni imaju svoje porodice, integritet,  ime i prezime.Uhapšeni su kao najgori kriminalci,  šverceri droge, kao što je Zvonko Veselinović, koga premijer Aleksandar Vučić drži uz sebe, da mu rešava probleme u SNS. A to su ozbiljni ljudi. Neki su bili predsednici opština, ministri. Svi su privedeni uz TV prenos. Godinu dana posle, nema ni jedne reči o tome.  A oni su oblaćeni. Ne mogu nigde da se pojave. Zamrznuta im je  imovina. Sve zbog toga da bi Vučić podigao svoj rejting u javnosti i pokazao  lažnu borbu protiv lažnog kriminala. Umesto da  pohapsi prvo Zvonka Veselinovića, Nikolu Petrovića i ostale  kriminalce .  Umesto njih, on je  uhapsio u aferi Rezač ove ljude zato što su bili, ili još jesu članovi DS.  Zašto protiv njih nisu pokrenuti procesi?  Zato što su hapšeni samo kako bi se narod zabavljao pred božićne praznike. Drugo pitanje  je za ministarku Zoranu Mihajlović i odnosi se na onaj sramni zid visok tri metra u Kruševcu, koji  romsko naselje skriva od pogleda s novog koridora. Da li postoji građevinska dozvola za taj zid i ko je to platio?