Značajan jubilej srpskog novinarstva: 72 godine kosovskog glasila Jedinstvo

Značajan jubilej srpskog novinarstva: 72 godine kosovskog glasila Jedinstvo

23/12/2016 Off By

Direktor Ustanove “Panorama” u okviru koje izlazi list “Jedinstvo” Svetozar Vlahović, istakao je da je svako od sadašnjihh i bivših novinara ugradio sebe u ovaj list , a da je njegova želja da i srpski narod na Kosovu i Metohiji kao i list “Jedinstvo”, koji deli njegovu sudbinu ,ima mnogo bolji položaj na Kosovu i Metohiji jer su oni tu na svome. “Mi nikada nećemo napustiti ove naše prostore , jer su upravo ovi prostori osnov svega što se u srpstvu događa. ” – kazao je Vlahović


Ranka Čičak

Pevale su se stare kosovske pesme

SALA Hotela BB u Kosovskoj Mitrovici bila je premala da primi sve prijatelje lista “Jedinstvo” pristiglih iz svih krajeva Kosova i Metohije, ali i raseljene Srbe da obeleže rođendan ovog kosovsko- metohijskog nedeljnika. To je bio jedinstveni okup Srba oko svog lista. I, svi su saglasni u jednom da je nemerljiv značaj lista “Jedinstvo” za Srbe na Kosovu i Metohiji. “Jedinstvo” iako proterano iz Prištine 1999. godine zajedno sa svojim narodom uspešno odoleva svim iskušenjima i žilavo se bori sa opstanak.
U prigodnom programu sa muzičkom numerom pevačke grupe KUD “Kopaonik” iz Leposavića počelo je obeležavanje 72. godišnjice postojanja jedinog pisanog glasila na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.
Obraćajući se prisutnim odgovorni urednik lista “Jedinstvo” Rada Komazec između ostalog je kazala da “Jedinstvo nije samo informator , već svedok i tumač sveukupnog životnog pulsiranja Srba na Kosovu i Metohiji.

Gost: Nino Brajević

Torta: Rada Komazec i Nino Brajević

“Iako je kod nas kao i u svetu u trendu senzacionalizam, Jedinstvo je u velikoj meri uspevalo da ostane list koji nije težio senzacijama i očuvao identitet ozbiljne informativne novine. Naša novina ni danas a ni gotovo nikada u višedecenijskom postojanju nije izlazila iz sfere objektivne stvarnosti , držeći se visokih kriterijuma novinarske etike i sopstvene principijelnosti. Potrudićemo se da takva opredeljenja koja predstavljaju visoke standarde informisanja u iščitavanju život i aktuelnih tema u našoj pokrajini i celoj Srbiji u narednim godinama budu na još višem nivou” – rekla je urednica Rada Komazec
Direktor Ustanove “Panorama” u okviru koje izlazi list “Jedinstvo” Svetozar Vlahović, istakao je da je svako od sadašnjihh i bivših novinara ugradio sebe u ovaj list , a da je njegova želja da i srpski narod na Kosovu i Metohiji kao i list “Jedinstvo”, koji deli njegovu sudbinu ,ima mnogo bolji položaj na Kosovu i Metohiji jer su oni tu na svome.

gosti iz svih krajeva Srbije

“Mi nikada nećemo napustiti ove naše prostore , jer su upravo ovi prostori osnov svega što se u srpstvu događa. ” – kazao je Vlahović
On je naglasio da “Jedinstvo” neguje već 72 godine srpski jezik i ćirilično pismo i da će tu misiju

direktor Panorame: Cveta Vlahović

nastaviti u budućnosti.
Proslavi Dana “Jedinstva” prisustvovao je novoimenovani državni sekretar u Ministarstvu kulture Nino Brajović. On je istakao da će Ministarstvo kulture biti iskreni saveznik “Jedinstva” jer je kako kaže ogroman značaj “Jedinstva” u sferi informisanja srpskog naroda na KiM.
“Jedinstvo ” je kolevka srpske pisane medijske reči, ne samo na Kosovu i Metohiji , nego i u ovom delu južne Srbije, a to je posebno važno jer je naša kulturna i politička istorija , istorija našeg privrednog razvoja i istorija naših nevolja , nemoguća ako nemamo jedinstvo. Zamislite koliko bismo bili siromašniji da nemamo stotine brojeva “Jedinsztva” u kojima je jedinstvena hronika svega onoga što se dešavalo i dešava na ovim prostorima – reakao je Nino Brajović.
Neizostavno, svake godine rođendanu “Jedinstva” prisustvuje o Mirko Krlić, narodni poslanik i član Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Republike Srbije.
Obraćajući se prisutnim Krlić je rekao da je “Jedinstvo” jedina novina koja nema čitaoce već ima uz sebe ceo narod. On je istakao da mu je najveća čast to što mu je direktor Vlahović dodelio titulu prijatelja “Jedinstva”.
Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov uručio je zahvalnicu listu “Jedinstvo” na svemu što čini na spajanji dece i naroda Kosova i Metohije i Republike Srpske.

odgovorna urednica: Rada Komazec

Ovogodišnja nagrada “Jedinstva” Mirko Čupić ustanovljena u znak sećanja na život i značajno delo preminulog novinara “Jedinstva” Mirka Čupića dobila je novinarka RTV centra u Gračanici Jasmina Stojković.

A da “Jedinstvo” čuva tradiciju pokazalo se i ovaj put nezaboravljajući one koji su doprineli razvoju ove novine. Zahvalnicu za dugogodišnji rad i doprinos napretku “Jedinstva” dobili su Radoslav Zlatanović, Petar Sarić, Jordan Ristić, Petar Jakšić, Giljšen Reufi- Prlinčević i Nikola Sarić.(FotoBERB)