Hrvatska skinula embargo na poglavlje 26

Hrvatska skinula embargo na poglavlje 26

23/12/2016 Off By

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier je rekao da se ovim aneksom sporazuma reguliše pitanje udžbenika, ali ne samo prevod sa srpskog na hrvatski, ne samo prijevod s ćirilice na latinicu, nego i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu


HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u izjavio je da su posle potpisivanja aneksa sporazuma u Beogradu između srpskog ministra obrazovanja, hrvatske nacionalne manjine i Zavoda za udžbenike stečeni uslovi za podizanje embarga na otvaranja poglavlja 26, ali da će Hrvatska i dalje u okviru poglavlja 23 o pravosuđu pratiti ispunjavanje obveza prema hrvatskoj manjini.

-Želim pozdraviti aneks sporazuma koji je ministar obrazovanja Republike Srbije potpisao danas u Beogradu s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, odnosno Hrvatskog narodnog vijeća i Zavoda za udžbenike. Na temelju toga što je potpisano stekli su se uvjeti da mogu najaviti, što se Hrvatske tiče, da možemo podići rezervu oko poglavlja 26”, izjavio je Stier na vanrednoj konferenciji za novinare.

Ministar je rekao da se ovim aneksom sporazuma reguliše pitanje udžbenika, ali ne samo prevod sa srpskog na hrvatski, ne samo prijevod s ćirilice na latinicu, nego i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Isto tako, rekao je hrvatski ministar  bi će dostupni sadržaji za učenike koji slušaju redovni program, ali kao pripadnici hrvatske nacionalne manjine žele da imaju izborni predmet – hrvatski jezik s elementima hrvatske kulture.(Agencije)