Aleksandar Vučić na konferenciji o suzbijanju sive ekonomije

Aleksandar Vučić na konferenciji o suzbijanju sive ekonomije

23/12/2016 Off By

 

Premijer je rekao da je „Plaćanje poreza osnovna je obaveza građana, koji moraju da budu pošteni i da se ponekad posvađaju sa komšijom i prijateljem za koje znaju da su biznismeni, a ne izdaju fiskalne račune, rekao je danas premijer. Za nas je to pitanje, kako je rekao, u ovom trenutku nerešivo, jer uprkos kampanjama i 19.000 obavljenih kontrola, i dalje postoji shvatanje u društvu da to smo nekom učinili uslugu ako nismo uzeli fiskalni račun. To što neko ne plati porez, nismo mu učinili uslugu, već uradli nešto i protiv nas i protiv tog čoveka“


Ranka Čičak

ALEKSANDAR VUČIĆ poručio je danas na konferenciji o suzbijanju sive ekonomije da je najveći patriotizam, ali i najveća obaveza plaćanje poreza, i dodao da više nema nikakvog političkog pritiska na rad Poreske uprave.

On je rekao da je važno da ljude naučimo da uzmu fiskalni račun, jer svaki račun, primetio je, znači “školu više za našu decu, jedan računar više za naše unučiće”.

-Ne postoji nijedan slučaj da je iz vrha vlade neko intervenisao da neko ne plati porez. Bilo je slučajeva da je neko došao kod direktorke Poreske uprave, rekavši da Vučić to zna, ali je ona odgovarala da zna da premijer to nije rekao”, preneo je Vučić.

Kazao je da je veoma ponosan na činjenicu da nema nijednog fudbalskog kluba, kioska sa pljeckavicama, splava u Srbiji da može da izbegne porez pozivajući se na nekoga.

Ranije su se pare na tome zarađivale, a danas Poreska uprava radi bez ikakvog političkog pritiska.

“Niko ne sme da me pozove i pita bilo šta za porez”, ponovio je.

Aleksandar Vučić je još rekao da je „Plaćanje poreza osnovna je obaveza građana, koji moraju da budu pošteni i da se ponekad posvađaju sa komšijom i prijateljem za koje znaju da su biznismeni, a ne izdaju fiskalne račune, rekao je danas premijer. Za nas je to pitanje, kako je rekao, u ovom trenutku nerešivo, jer uprkos kampanjama i 19.000 obavljenih kontrola, i dalje postoji shvatanje u društvu da to smo nekom učinili uslugu ako nismo uzeli fiskalni račun. To što neko ne plati porez, nismo mu učinili uslugu, već uradli nešto i protiv nas i protiv tog čoveka, rekao je Vučić.

U celom društvu, kako je rekao, pristuno je licemerje, jer se zahteva od velikih preduzeća da plate porez, a kada ona zbog toga moraju da završe u stečaju, onda se izlazi na ulice da se to spreči.

Premijer je “A kada kažemo da plate porez oni koji imaju radnje, prodaju pljeskavice ili imaju splav, i kažemo da ćemo zatvoriti objekat ako to ne urade, oni kažu da se iživljavamo na malima”, ukazao je Vučić.

Vučić je danas izjavio da je namera da se stimulišu oni koji isplaćuju veće plate i da će se ići na smanjenje poreza i doprinosa na rad.

Vucicć je na konferenciji o smanjenju sive ekonomije rekao i da će se stimulisati oni koji isplaćuju plate od recimo 70.000 i više, a ne oni koji isplaćuju minimalce i još nešto “na ruke”.

Vučić je rekao da je cilj da finansije budu stabilne, da jačamo privredu i naveo da će do kraja mandata ove vlade stopa nezaposlenosti biti smanjena na 11, 11.5 odsto, ali da su će tu biti drugi problem, a to je premeštanje radnika na skuplja radna mesta nego što su ova danas.

On je zahvalio ali i zamolio sve da daju savete i predloge za suzbijanje sive ekonomije ističući da je nama svaki dinar više u budžetu znači i da bolje funkcionišemo u budućnosti.