Rasim Ljajić: Turizam – najdohodovnija grana srpske privrede

Rasim Ljajić: Turizam – najdohodovnija grana srpske privrede

21/12/2016 Off By

 

Svemu ovome doprinelo je  otvaranje novih međunarodnih  avionskih linija. Srbija je već napravila  turističku strategiju za  sledeću godinu, sa još više ambicija, rekao je Rasim Ljajić


MINISTAR trgovine i turizma, Rasim Ljajić rekao je danas novinarima da će privatizacija srpskih banja započeti novom godinom:
Vlada je 11. novembra dala rok od 60 dana za rešavanje imovinsko pravnih problema oko vlasništva nad banjama. One sa Fonda PIO treba da pređu u vlasništvo države, kako bi ih ponudila za strateško javno – privatno partnerstvo, ili za privatizaciju. Tako će naredne godine biti prve privatizacije banja i ozbiljna ulaganja u njih. Već razgovaramo s potencijalnim investitorima. Ima zanimljivih. Ne mogu govoriti detalje dok se posao ne završi, ali sam optimista. Ceo proces neće biti gotov iduće godine, jer one nisu u istom stanju. Ima odličnih, ali ima i zapuštenih. Za zapuštene će trebati više vremena da se nađe kupac ili strateški partner. PIO fond učestvuje u vlasništvu 10 banja u Srbiji i one će biti prepuštene u vlasništvo države.

Ranka Čičak

NA novogodišnjem susretu  turističkih radnika i novinara, danas je ministar trgovine i turizma, Rasim Ljajić rekao da je turizam  ove godine ostvario rekordni devizni priliv od 1 milijarde evra. Tako se sve brže plasira među najdohodnije  grane srpske privrede. U sajamskom turizmu imali smo 71.000 posetilaca iz 55  zemalja. U vrhu smo zemalja s  najjačim kongresnim turizmom s 70  međunarodnih skupova. Svemu ovome doprinelo je  otvaranje novih međunarodnih  avionskih linija. Srbija je već napravila  turističku strategiju za  sledeću godinu, sa još više ambicija. Ljajić kaže da je u fokusu te strategije Dunav, ali nisu zanemareni ni drugi projekti, pa ni oni koji od 2015. godine nisu dovršeni.

Pripremljeno je 60 hiljada vaučera za  boravak u domaćim  banjama. Ove godine otvorena su 22 nova motela i hotela.

I direktorka   Turističke organizacije Srbije, Marija  Labović , kaže da je ovo bila dobra godina sa 12 posto rasta turizma, što je  visoki  uspeh i za zemlje EU. Naši su se  turistički privrednici kandidovali za organizaciju 40 međunarodnih kongresa, a polovina im je već odobrena. Broj onih koji žele da dođu u Srbiju  veći je nego ikada. Posete za iduću godinu najavili su organizatori putovnja iz Engleske, Turske, Švedske i svih zemalja okruženja. Veliki je interes i kineskih turista, naročito posle objave o ukidanju viza. Er Srbija približila je turiste iz Amerike. Najčešći gosti sledeće godine biće nam i oni iz Emirata i Irana.