Posle sporazuma Ljajića i Ugljanina:  kraj Muarema Zukorlića?

Posle sporazuma Ljajića i Ugljanina: kraj Muarema Zukorlića?

21/12/2016 Off By

 

Rasim Ljajić: Ako je SNS izabrala  Zukorlića  za partnera, to je  odluka ove stranke. Ja na to niti mogu, niti želim da utičem. Mi želimo najbolje odnose s SNS kao koalicionim partnerom s kojim smo dva puta izlazili na izbore. Želimo da unapređujemo tu  saradnju. Odluka je na SNS hoće li s nama nastaviti tu saradnju


Ranka Čičak

NOVINARI su  danas pitali  Rasima  Ljajića kako to da je potpisao ugovor o saradnji s Sulejmanom Ugljaninom, kada su godinama bili ljuti protivnici i  da li ih je ujedinila borba protiv Muamera Zukorlića. Odgovorio je da se taj ugovor priprema već šest meseci:

-To je u interesu  političke i ukupne stabilnosti u Sandžaku. To  je i interes Srbije.  Time  ćemo smanjiti tenzije u ovom regionu. Umesto visoke politike, bavićemo se problemima građana, izgradnjom škola, bolnica, puteva. Neće više dominirati utopističke političke ideje iz prošlosti. Očekivao sam da me neko pohvali zbog tog posla i rezultata. A evo,  nailazim sa svih strana na osudu. Neko bi, izgleda, voleo da se ja samo tučem i krvarim bez ikakve pomoći od bilo koga. Neko bi hteo da se tučem i s Ugljaninom i s Zukorlićem non stop. Ja želim da od neprijatelja pravim prijatelje.  Smisao politike je da gradi stabilnost u uslovima kada je svuda netrpeljivost i nestabilnost. Ovaj je dogovor proistekao iz inicijative predsednika opština i naših članova u Sandžaku. Tu se ne krije nikakva Turska, niti Erdogan, ni Britanci i Meksikanci. Niko nije ni znao za dogovor i nema razloga za bilo kakvu misteriju. To je naša želja da uspostavimo stabilnost i da se usprotivimo zlu  koji donosi Zukorlić i ekstremizmu njegove partije.

Na pitanje da li Zukorlić ima podršku  premijera  i SNS, Ljajić  kaže:

-Ako je SNS izabrala  Zukorlića  za partnera, to je  odluka ove stranke. Ja na to niti mogu, niti želim da utičem. Mi želimo najbolje odnose s SNS kao koalicionim partnerom s kojim smo dva puta izlazili na izbore. Želimo da unapređujemo tu  saradnju. Odluka je na SNS hoće li s nama nastaviti tu saradnju.

Na pitanje kako komentariše reakciju Bošnjačke demokratske zajednice Muarema Zukorlića, na njegov sporazum  s Ugljaninom,  Ljajić  zaključuje:

-Ovo je kraj za tu stranku i za Zukorlića. Zato je tako uznemiren i zato daje takve izjave. Iza dve stranke koje su se sporazumele, stoji 85 posto glasača u Sandžaku. Zukorlić  ostaje minorna politička stranka, koja će  pokušavati ovde da stvori utisak o svojoj snazi. Na svu sreću izbori su neumoljivi i on je svoju političku karijeru završio pre nego što je započeo.