Poslednji dan Festivala nauke obećava naučnu zabavu za čistu desetku!

Poslednji dan Festivala nauke obećava naučnu zabavu za čistu desetku!

17/12/2016 Off By

 

Poslednjeg dana Festivala nauke posetioci će moći da se zabave uz „Eskplodirajuća otkrića za čistu desetku“, prave festivalske zvezde Milana Popovića, „Hemiju vatre“ estonskog AHHAA centra (u hali 11 Beogradskog sajma), veliku lasersku harfu spremnu za sviranje, ultrazvučnu levitaciju, raspevane cevi ali i Teslin kalem koji svira


 

NEDELJA je poslednja prilika za naučnu zabavu 10. Festivala nauke, do koje će Srbija ali i region čekati novih 360 dana.

Prvi dan vikenda na Festivalu nauke prošao je u znaku radoznalih posetilaca, sunca i osmeha na licima dece s roditeljima koji su subotu rešili da iskoriste u zabavnoj šetnji po halama 3, 3a i 11 Beogradskog sajma.



Trećeg dana Festivala nauke najveću pažnju privukle su postavke NIS-a na kojoj se govorilo i na primeru pokazivalo šta su obnovljivi izvori energije, interaktivna postavka hemije ali i fizičke hemije koja je ove godine posvećena bojama.

Tardigrade, među najizdržljivijim organizmima koje su preživele deset dana u kosmosu, bile su rado posećene dok se na hiljade otisaka ostavilo na postavci CSI Beograda u pokušaju da se uz pomoć nauke reši zločin.

Mala zona Festivala nauke, namenjena najmlađim posetiocima, bila je zapažena, najviše zbog jednostavnog načina na koji su naučni demonstratori uspeli da objasne kako je moguće dobiti struju iz povrća ali i zbog preteče današnjih robota – automatona.

O viđenoj anatomiji domaćih životinja kao i drvetu starom više od 300 godine govoriće se mnogo posle završetka jubilarnog Festivala nauke.

„Beograde, veoma nam je drago što smo ovde. Uvek vam se rado vraćamo“, poručila je ekipa sa Lund univerziteta u Švedskoj koja je zadivila sve gledaoce njihovo, sada već legendarnog, „Velikog fizičko-laserskog šoua“ koji u nedelju od 10.30, 12 i 13.30 imaju završne tri festivalske predstave.

Poslednjeg dana Festivala nauke posetioci će moći da se zabave uz „Eskplodirajuća otkrića za čistu desetku“, prave festivalske zvezde Milana Popovića, „Hemiju vatre“ estonskog AHHAA centra (u hali 11 Beogradskog sajma), veliku lasersku harfu spremnu za sviranje, ultrazvučnu levitaciju, raspevane cevi ali i Teslin kalem koji svira.

Program u nedelju na Festivalu nauke počinje u 10 i završava se u 20 časova. A onda 360 dana pauze do novog naučnog praznika.

Festivalske ulaznice, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji kao i na Beogradskom sajmu.

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11.  Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija.  Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je MTS. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.

Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Samsung, Beogradski sajam i Grafix.(Press FN)