10.Festival nauke – Prvi dan naučnog slavlja uz 8.500 posetilaca

10.Festival nauke – Prvi dan naučnog slavlja uz 8.500 posetilaca

15/12/2016 Off By

 

Naučni komunikatori, njih više od 650, sa zadovoljstvom su dočekali prve mališane koji su radoznalo obilazili atraktivne postavke ovogodišnjeg Festivala nauke. Među postavkama koje su prvog dana izazvale veliko interesovanje jesu hemija i njene čarolije sa zanimljivim hemijskim eksperimentima, postavka NIS-a o evoluciji energije sa festivalskom zvezdom Milanom Popovićem, zanimljivo predstavljanje Marsa izbliza sa simulacijom hodanja po Crvenoj planeti, kao i postavka “Bistra glava, sigurna vožnja” gde su posetioci odlučno isprobavali naočare sa različitim efektima testirajući svoje motoričke sposobnosti


 

UZ RAZIGRANE osmehe, vesele poglede, radoznale umove i brojna pitanja, svečano je otvoren Festival nauke koji ove godine obeležava svoje jubilarno deseto izdanje.   

Više od 8.500 školaraca iz 264 škole posetilo je prvog dana Festival nauke koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu pod sloganom “Čista desetka”.

“U Srbiji se naukom ne bavimo zbog novca ili slave, mi to pre svega radimo iz ljubavi. Mi otvaramo naša srca ka vama i kada dođete ovde vi to i osetite. Naš entuzijazam i ljubav prema nauci je ono što nas drži ovde”, rekla je na svečanom otvaranju programska koordinatorka 10. Festivala nauke dr Aleksandra Patenković.

“Uprkos svemu i baš zbog toga mi želimo ovim da se bavimo. Mi imamo dobre rezultate i imamo jako dobre naučnike. Naša nauka uvek ima budućnost, a pre svega zbog nas ovde koji smo kao naučni komunikatori okrenuti ka najmlađima, javnom mnjenju, publici i političarima. Zbog toga želimo da pokažemo da postojimo, da kažemo da naša mladost mora da ima neku drugu budućnost i izbore od onih koji nam se nude”, dodala je Patenković.

Festival nauke zvanično je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Mladen Šarčević.

Drugu godinu zaredom Festival nauke otvoren je na Beogradskom sajmu, a ovoga puta osim u halama 3 i 3a, naučna igranka odvija se i u hali 11.



Naučni komunikatori, njih više od 650, sa zadovoljstvom su dočekali prve mališane koji su radoznalo obilazili atraktivne postavke ovogodišnjeg Festivala nauke. Među postavkama koje su prvog dana izazvale veliko interesovanje jesu hemija i njene čarolije sa zanimljivim hemijskim eksperimentima, postavka NIS-a o evoluciji energije sa festivalskom zvezdom Milanom Popovićem, zanimljivo predstavljanje Marsa izbliza sa simulacijom hodanja po Crvenoj planeti, kao i postavka “Bistra glava, sigurna vožnja” gde su posetioci odlučno isprobavali naočare sa različitim efektima testirajući svoje motoričke sposobnosti.

Gosti iz Nemačke, Effektschmiede, u EPS Tesla zoni, privukli su veliku pažnju glasnim Tesla kalemom na kome su posetioci uzbuđeno svirali. Postavka Veterinarskog fakulteta koja približava svet omiljenih životinja predstavila je čak i kobilu generala Vojislava Tomića koja je u Prvom svetskom ratu prešla Albaniju i Solunski front.

Najveselije i najbučnije bilo je na najšarenijoj festivalskoj zoni – Maloj zoni koja je posebno osmišljena sa postavkama prilagođenim najmlađim posetiocima. Naučni eksperimenti za male genijalce, sviranje na raspevanom voću i povrću i druženje sa polarnim medvedima na Severnom polu neke su od zanimljivosti koje su privukle najviše mališana.

Prvi koraci u naučni svet, koje oni prave baš u ovoj zoni, potvrda su da naučna budućnost naše zemlje ima veliki potencijal da svetli još upornije, jače i sjajnije.

Festivalske ulaznice, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji kao i na Beogradskom sajmu.

Prva dva dana Festivala nauke, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno školskim posetama, dok su subota i nedelja porodični dani.

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11.  Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Deseti Festival nauke premijerno predstavlja 53 naučne postavke, 6 gostujućih trupa naučnika kao i 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija.  Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je MTS. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.

Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Samsung, Beogradski sajam i Grafix.(Press FN)