BiH: Svetozar Kosorić optužen za genocid

BiH: Svetozar Kosorić optužen za genocid

16/12/2016 Off By

 

Kosorić se tereti da je u svojstvu načelnika Odjeljenja za obavještajne poslove i kao jedan od članova štaba Drinskog korpusa VRS – a  svesno  pomogao učesnicima izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem su učestvovali visoki vojni oficiri i policijski zvaničnici VRS-a


 

TUŽILAC Posebnog odela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Svetozara Kosorića (1953.) iz Han Pijeska, stalno nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično delo genocid, a optužnica u ovom predmetu je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kosorić se tereti da je u svojstvu načelnika Odjeljenja za obavještajne poslove i kao jedan od članova štaba Drinskog korpusa VRS – a  svesno  pomogao učesnicima izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem su učestvovali visoki vojni oficiri i policijski zvaničnici VRS-a.

Optužnica ga tereti da je od 11. do 19. jula 1995. godine, postupao u skladu s planom i namjerom VRS -a  da se delimično istrebi grupa bošnjačkog naroda iz enklave Srebrenica ubijanjem, prisilnim premeštanjem pripadnika grupe i nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozleda.

„U optužnici se navodi da je Kosorić postupajući po smernicama Glavnog štaba VRS-a, učestvujući na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih porodica koji su trebali da se privremeno zatvore a zatim ubiju a žene i deca uklone s područja zaštićene zone Srebrenica.

On je pronalazio lokacije za privremeno zatvaranje muškaraca Bošnjaka, zatim lokacija za pogubljenje te je učestvovao u organiziranju transporta civilnog stanovništva predvodeći jednu veću kolonu autobusa i kamiona koji su prevozili žene i decu prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH“, saopšteno je iz Suda BiH.(Agencije)