Aleksandar Vučić u radnoj poseti Veneciji

Aleksandar Vučić u radnoj poseti Veneciji

16/12/2016 Off By

 

Vučić je pozitivno ocenio saradnju Srbije i Italije na međunarodnom i regionalnom planu, dok su bilateralni politički odnosi na nivou strateškog partnerstva bez otvorenih pitanja


PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Italiji, gde prisustvuje prezentaciji investicionih potencijala Srbije. On se u Veneciji sastao i sa predsednikom regije Veneto Lukom Zajom, koji je predstavljajući Srbiju rekao da je ovo dobra prilika da italijanske firme upoznaju Srbiju, ali i da kompanije iz Srbije iskoriste svoju priliku na italijanskom tržištu.

Vučić je pozitivno ocenio saradnju Srbije i Italije na međunarodnom i regionalnom planu, dok su bilateralni politički odnosi na nivou strateškog partnerstva bez otvorenih pitanja. On je istakao da afirmacija regionalne saradnje i politika dobrosusedstva ostaju ključni prioriteti Srbije i dodao da je za Srbiju od velikog značaja aktivan angažman Italije u okviru Centralnoevropske inicijative i Jadransko-jonske inicijative. Od posebnog značaja je saradnja sa Italijom u okviru drugog stuba Jadransko-jonske strategije sa glavnim tematskim okvirom i ciljem „Povezivanje regiona“.

Premijer Vučić je istakao da je veliki broj kompanija iz regije Veneto već prisutno u Srbiji, ali da naše tržište postaje sve zanimljivije i da očekuje veći broj investitora iz Italije.

„Srbija je pre dve godine krenula u teške i bolne reforme. Danas je naša ekonomska situacija veoma dobra. Premašili smo čak i prognoze MMF-a. Srbija nudi punu političku stabilnost i najšire bescarinsko tržište, kao što su tržišta Rusije, Kazahstana, Turske, a takvu poziciju nema nijedna zemlja u Evropi. Da sam na vašem mestu i da želim da zaradim nešto novca i da uložim u neku zemlju, išao bih u Srbiju”, zaključio je premijer Vučić i pozvao italijanske investitore da svoj kapital investiraju u Srbiji.

Prezentaciji investicionih potencijala Srbije u Veneciji prisustvovali su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i Dejan Stanković, bivši fudbaler Intera iz Milana.

Veneto je italijanska regija sa preko 4 miliona stanovnika i 579 opština. Nalazi se na severoistoku Italije. Glavni grad i administratvini centar je Venecija, a veći centri su i Verona, Padova, Vićenca, Trevizo. Danas je jedna od najbogatijih evropskih regija sa posebno izraženim turizmom kao privrednom granom i beleži prvo mesto u Italiji sa preko 14 miliona turističkih poseta godišnje (u 2014. godini Veneto je posetilo čak 16,2 miliona turista). Najveća turistička atrakcija je Venecija. Pored toga, bogatstvo Veneta ogleda se i u velikom razvoju malih i srednjih preduzeća od 60-ih godina prošlog veka do danas.

U ovoj regiji razvijene su tekstilna industrija i posebno poljoprivreda: uzgoj kukuruza, pšenice, krompira i pirinča, kao i različitih vrsta voća i vinove loze. Veneto je proizvođač nekih od najčuvenijih vrsta vina poput „Bardolina“, „Valpoličele“ i „Proseka“. U tekstilnoj industriji Veneta proizvode se i neke od najpoznatijih robnih marki u svetu kao „Diesel“, „Replay“ i „Benetton“. Najveći industrijski centri nalaze se u okolini Verone i Vićence. Centar juvelirstva je Verona, u opštini Noale nalazi se fabrika motora „Aprilia“, u Trevizu je sedište firmi „De Longhi“ (kućni aparati), „Electrolux“ i „Geox“, a u gradu Agordo nalazi se „Luxottica“, najveći proizvođač naočara u Evropi.(Press Vlade)