Posle izborna kriza u Makedoniji: još neizvesno ko će formirati vladu!

Posle izborna kriza u Makedoniji: još neizvesno ko će formirati vladu!

16/12/2016 Off By

 

Prigovori koje su podneli SDSM i pokret Besa mogli bi da utiču na konačne rezultate izbora i raspodjelu poslaničkih mandata


DRŽAVNA izborna komisija Makedonije odbacila je 10 prigovora koje su na izbore uložili koalicija predvođena socijaldemokratama i pokret Besa, a zatim su pristalice VMRO-DPMNE, koje su se okupile ispred sedišta Komisije, razišle. Oni su za danas najavili novo okupljanje.

Odbijena su tri prigovora koalicije koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i sedam prigovora albanskog pokreta Besa. Ostalo je da se Komisija izjasni o još tri prigovora SDSM.

Prigovori koje su podneli SDSM i pokret Besa mogli bi da utiču na konačne rezultate izbora i raspodjelu poslaničkih mandata.

Državna izborna komisija saopštila je ranije da je na parlamentarnim izborima VMRO-DPMNE osvojila 51 mandat, a socijaldemokrate (SDSM) 49.

Lider opozione SDSM Zoran Zaev veruje da će koalicija okupljena oko te stranke formirati novu makedonsku vladu. On je najavio žalbu Ustavnom sudu ako Državna izborna komisija odbije prigovore na izborni proces i pozvao građane da konačni ishod sačekaju mirno i staloženo.

Pristalicama VMRO – DPMNE obratio se Vlatko Đorčev, šef izbornog štaba koji je rekao da će se protest nastaviti i da se neće dozvoliti krađa pobede, koja je evidentna.

“Braćo i sestre, imamo kondicije, ne mrdamo odavde svi sedimo ovde. Branimo pobedu, imamo rezultat, pobeda nam je čista kao suza, niko nije imao ovakve demokratske izbore kao što su bili u Makedoniji”, rekao je Đorčev.

Pristalice VMRO stigle su iz cele Makedonije, policija je obezbeđivala ulaz u zgradu Državne izborne komisije, a demonstranti su se grejali tako što su nalagali vatru u buradima ispred zgrade izborne komisije.(Agencije)