Makedonija:  Albanci ponovo „jezičak na vagi“

Makedonija: Albanci ponovo „jezičak na vagi“

14/12/2016 Off By

 

Glavni faktor biće Demokratska unija Albanaca, koja ima 10 mandata. Kome se oni okrenuti, taj će formirati Vladu. Međutim, Ali Ahmeti (DUI) nije zadovoljan rezultatima izbora. Njegova partija izgubila je osam mandata u odnosu na prošli saziv parlamenta


IZBORI U Makedoniji završeni su  pobedom Nikole Gruevskog, koji se za dlaku našao ispred Zorana Zaeva, protivkandidata iz redova opozicije. Mala razlika u mandatima (51 prema 49), nije nikakva garancija  da će nova Vlada biti stabilna ko god da je bude formirao.

Sobranje, koje ima 120 poslanika, popuniće albanske partije: Demokratska unija za integraciju (DUI) daće 10 mandata, BESA pet mandata, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Ključ drže Albanci. Gruevskom će trebati 10 mandata da bi osigurao minimalnu većinu. VMRO-DPMNE već godinama sarađuje sa Demokratskom partijom Albanaca (DPA), pa se očekuje da će to i ovog puta biti slučaj. Ali, navode analitičari u Makedoniji, to će biti daleko od dovoljnog.

Glavni faktor biće Demokratska unija Albanaca, koja ima 10 mandata. Kome se oni okrenuti, taj će formirati Vladu. Međutim, Ali Ahmeti (DUI) nije zadovoljan rezultatima izbora. Njegova partija izgubila je osam mandata u odnosu na prošli saziv parlamenta.

Pre izbora Ahmeti je najavio čitav niz zahteva, a među njima je bio ozvaničenje albanskog jezika na celoj teritoriji Makedonije, kao i kantonizacija i veća prava za albansko stanovništvo. DUI za sada ne pominje predizborne zahteve ali ni skim će formirati koaliciju. Ne pominje ga Gruevski a ni Zaev.

Najveće iznenađenje vanrednih izbora u Makedoniji je albanska partija BESA (5 mandata), za koju se navodi da je sponzoriše Turska, odnosno turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Program joj je islamistički.

Koalicija sa ovom partijom, smatraju u Skoplju, je  nepreporučljiva. Makedonija bi snjom bila zaustavljena na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO paktu”.

Ahmeti koalicionog partnera može da traži i u SDMS Zorana Zaeva možeNajveća opoziciona snaga je dobila oko 100.000 glasova više nego ranije, a veliki dio njih došli su od Albanaca, što je prvi put u istoriji Makedonije da Albanci u tolikoj mjeri svoje povjerenje poklanjaju makedonskoj partiji.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), na izbore je izašlo više od 67 posto građana, što je istorijski odziv. Regularnost izbora pratilo je više od 7.000 domaćih i gotovo 700 stranih posmatrača, a akreditovano je oko 80 novinara iz inostranih medija.

Prema ocjenama makedonskih analitičara, ko god bude formirao novu Vladu, ona neće izdržati pun mandat. Smatraju da jedino što u ovom trenutku donosi Makedoniji stabilnost jeste koncentraciona Vlada, ali da ona sada nije moguća.

Sigurno je samo da su Albanci presudan faktor. To su bili i ranije, ali sada je njihova cena veća. Tu se naročito misli na DUI, jer druge albanske partije ne žele koaliciju sa, po njima “nacionalističkom” VMRO-DPMNE. Smatraju da bi takva koalicija za te albanske partije bila “političko samoubistvo”.(Agencije)