LSV: Roditeljima je potrebna hitna i sistemska podrška države

LSV: Roditeljima je potrebna hitna i sistemska podrška države

15/12/2016 Off By

 

Jedan u nizu gorućih problema majkama na porodiljskom odsustvu jeste to što na svoju zarađenu naknadu čekaju po nekoliko meseci, jer poslodavac ne stiže, ne može ili ne želi da svaki mesec podnosi nekoliko desetina papira, kako bi mu bili refundirani troškovi i sredstva uplaćena retroaktivno


 

ANA PATAKI, članica Glavnog odbora  Lige socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije, a naročito ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku dr Slavicu Đukić Dejanović, da ne dozvoli ukidanje povrata PDV-a na opremu za bebe od 1. januara i da hitno obezbedi sistemsku podršku roditeljima.

Petakijeva navodi da „u teškim finansijskim okolnostima u kojima živi većina roditelja, pored uobičajene jednokratne pomoći od strane Republike Srbije i lokalne samouprave, jako je važna i ta podrška države u vidu povrata od oko četdesetak hiljada dinara u prvoj i trideset hiljada u drugoj godini deteta.

U prethodnom periodu, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine su kroz inicijativu “Puna plata za trudnice” u lokalnim samoupravama predlagali isplatu jednokratne pomoći trudnicama i porodiljama. Negde je ta praksa uvrštena u redovna socijalna davanja koja su na sebe preuzimale lokalne vlasti. Sada je te materijalne podrške sve manje.

Takođe, jedan u nizu gorućih problema majkama na porodiljskom odsustvu jeste to što na svoju zarađenu naknadu čekaju po nekoliko meseci, jer poslodavac ne stiže, ne može ili ne želi da svaki mesec podnosi nekoliko desetina papira, kako bi mu bili refundirani troškovi i sredstva uplaćena retroaktivno.

Na kraju, ali ne manje važno jeste i potreba rešenja problema nedovoljnog broja mesta za decu u vrtićima u većini lokalnih samouprava i astronomskih troškova koje to roditeljima izaziva.

Sva ova pitanja zahtevaju hitna rešenja koja ne smeju čekati najavljeno  osnivanje Demografskog saveta, niti neku od njegovih narednih sednica, bez obzira na to što će u njegovom sastavu biti predstavnici svih resornih ministarstava.“ (Press LSV)