Bundestag upozorava: Zapadni Balkan je igračka velikih sila

Bundestag upozorava: Zapadni Balkan je igračka velikih sila

04/12/2016 Off By

“Zapadni Balkan je već igračka različitih regionalnih i globalnih sila i to na igralištu direktno ispred kapija Nemačke, a Nemačka želi da u NATO uđu one balkanske države koje su već krenule na put ka EU”, rekao je izvestilac za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu Josip Juratović, navodeći da Nemačka ne dopušta postojanje “ostrva nestabilnosti u srcu Evrope”.


NEMAČKI Bundestag je bez rasprave ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, a protiv ratifikacije je glasao klub “Levica”, koji čine poslanici nekadašnjih komunista iz bivšeg DDR-a.

Izvestilac za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu Josip Juratović je, u ime Socijaldemokratske partije, izjavio da se zbog strateških interesa Nemačka zalaže za članstvo Crne Gore u NATO, iako je ta odluka “pod znakom pitanja zbog postojećih izazova unutar Crne Gore”.

“Zapadni Balkan je već igračka različitih regionalnih i globalnih sila i to na igralištu direktno ispred kapija Nemačke, a Nemačka želi da u NATO uđu one balkanske države koje su već krenule na put ka EU”, rekao je on, navodeći da Nemačka ne dopušta postojanje “ostrva nestabilnosti u srcu Evrope”.

Predstavnik opozicione “Levice” Aleksandar S. Noj ocenio je da treba graditi bezbednost zajedno sa Rusijom, navodeći da je proširenje NATO na istok “primitivna geostrateška politika”. Istakao je da je, tokom razgovora sa predstvnicima opozicije i NVO, shvatio da je Crna Gora duboko podeljena između podržavaoca i protivnika NATO.

“Opozicija i NVO su nam objasnili da je većna stanovništva Crne Gore protiv članstva. Autoritarni režim odbija referendum o tome jer bi na njemu doživeo poraz”, rekao je Noj.(Agencije)