Skupština Srbije: rasprava o budžetu tek sutra

Skupština Srbije: rasprava o budžetu tek sutra

04/12/2016 Off By

 

Ranka Čičak

O ISTORIJSKOM budžetu sa namjmanje planiranim deficitom u protrekloj decenijii poslanici Skupštine Srbije  razgovaraće  tek sutra.

Današnja sednica provedena je u svađama oko dnevnog reda i misterioznog pitanja ko je naložio da se ukine televizijski prenos. Opozicioni lideri su još pre početka digli galamu oko toga zašto im je predlog budžrta dostavljen u petak po podne, a sednica zakazana za nedelju.

Marko Đurišić  to rekao i na sednici: „U članu 86 Poslovnika piše da se  sednica Skupštine saziva najmanje sedam dana pre dana njenog početka. Ova je sednica sazvana 24 ipo sata pošto nam je dat materijal. Osim toga zašto nije obezbeđen TV prenos koji ova Skupština svake godine javnom servisu plaća 80 miliona dinara? Ja vas molim da konstatujete da ste povredili član 86 i da sednicu odložite za šest dana“.

Predsednica Skupštine Maja Gojković odgovorila je da svako pravilo ima izuzetak i da je smatrala da je ovo najbolje vreme za početak sednice.

Zatim je počela serija predloga opozicije za postavljanje na dnevni red novih tačaka ali je sve odbijeno. Prihvaćeno je nekoliko predloga Vlade o novim zakonima pod hitnom postupku. Među njima je i onaj o izmenama zakona o budžetskom sistemu, zatim predlog odlukre o saglasnosti za finansijskim planom Republičko fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Najavljeno povećanje penzija nije doživelo pohvalu opozicij. Boško Obradović kaže da su s e nekadašnja predizborna zaklinjana Aleksandra Vučića da nikda neće biti smanjene penzije pokazala kao lažna: „Evo već dve godine pljačka penizoinere, uzima im zakonom stečeno pravo ma penziju. Tražimo da  se zakonom vrati penzionerima sve što im je opljačkano u prethodne dve godine i to sa zateznom kamatom. Osim toga, vi već godinma ne usklađujete penzije sa rastom cena. To je još jedna pljačka. A ima ih još. Preuzeli ste vlast u PIO fondu, jer vlada u upravnom odboru  ima četiri od sedam glasova.

Predsednica Gojković napravila je pauzu i odložila nastavak sednice za suta u 11 sati.

Opozica je posle sednice u holu nastavila da objašnjava svoje neraspoloženje, a poslanici pozicije su odgovorili da se ne radi o kratkom roku za proučavanje budžeta, več o nesposobnosti i nestručnosti onih koji se bune.