Melanija Tramp upozorila Sevničane da ne zloupotrebljavaju njeno ime

Melanija Tramp upozorila Sevničane da ne zloupotrebljavaju njeno ime

04/12/2016 Off By

 

U njenoj rodnoj Sevnici turistima i stranim novinarima nudi med “iz melanijeve kućne bašte“, torte, štampaju se propagandni plakati…


Prva dama SAD Melanija Tramp poručila je stanovnicima njene rodne Sevnice da prestanu da zloupotrebljavaju njeno ime kako bi što više zaradili.

Portal Politiko piše da Sevničani moraju da se otkažu novotkrivenog načina lake zarade na imenu prve dame SAD jer je Melanija Tramp, rođena Knavs, angažovala advokatsku kancelariju koja stanovnike njenog rodnog mesta treba da upozori da njeno ime i lice ne mogu da koriste u komercijalne svrhe, ako za to nemaju njenu dozvolu.

Otkako je Tramp pobedio na predsedničkim izborima u SAD, Slovenci su Melanijino ime počeli da lijepe na sve i svašta – od kolača do meda.

Tako se, na primjer, u njenoj rodnoj Sevnici turistima i stranim novinarima nudi med “iz melanijeve kućne bašte“.

Međutim, advokatski tim firme pirc musar & partners uputio je upozorenje u kojem se Sevničanima poručuju da se radi o kršenju slovenačkog zakona o autorskim pravima i da ne smijeju da koriste Melanijino lice za plakate i razne proizvode.

“Ovo je nedolična finansijska eksploatacija i kršenje autorskih prava”, kaže Nataša Pirc Musar, direktorka advokatske kancelarije za Politiko.

Sevničani su informisani da će advokatska kancelarije budno pratiti situaciju jer su u obavezi da joj prijave sve eventualne prekršaje.

Pirc Musar objašnjava da su prvo upozorili javnost i da sada očekuju da se prekine sa takvom praksom.

Bruno Vidmar, vlasnik picerije Rondo u Sevnici, ne sekira se zbog pravnih pretnji advokatske kancelarije. Od Trampovog izbora, tvrdi on, promet mu je narastao za 20 odsto, prvo zbog novog deserta, koji je nazvao imenom Melanije.

Reč je o desertu od maskarpone sira i jagoda.

“Prvi smo to smislili, mnogi novinari došli su u restoran kako bi probali desert, a nakon objavljivanja na Fejsbuku i Tviteru postao je prava zaraza”, ispričao je Vidmar.

I on je, kaže, konsultovao advokata koji mu je rekao da nema razloga za brigu, sve dok ne koristi njeno lice.

Nuša vidmar pak prodaje tortu Melanija, koja sadrži belu čokoladu sa orasima i jestivim zlatom.

“Gledali smo je i hteli smo da napravimo nešto lepo kao ona”, kaže Nuša, uz objašnjenje da im je jedina želja da prvoj dami iskažu poštovanje, te da nije riječ o pokušaju privlačenja ljudi i lake zarade.

Ako, navela je, Melanija smatra da je torta nazvana njenim imenom uvreda, odmah će je ukloniti.