LSV: Muzej NIS-a u Kikindi kao neslana šala

LSV: Muzej NIS-a u Kikindi kao neslana šala

15/11/2016 Off By

 

Muzej NIS-a je pre nekoliko godina otvoren u Novom Sadu i još se prepričava postavka u kojoj je bilo više nego očito umanjena uloga vojvođanskog Naftagasa


 

PREDSEDNIK Stručnog saveta za energetiku i mineralne sirovine LSV Aca Udicki o problemu sa vodom koji muči Kikindu:

„Dok NIS crpi naftu ispod oranica na području Kikinde i širom Vojvodine uz najnižu rudnu rentu u Evropi, ta ista Kikinda nema novca da reši problem snabdevanja pijaćom vodom za svoje građane. Zbog takve rudne rente, kompanija koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma izvlači naftu vrednu stotinama miliona evra, a, recimo, Mokrin nema novca ni za najosnovnije infrastrukturne radove.

Podsetimo i na to da je rudna renta u Srbiji po zakonu 7 procenata. Dakle, ako NIS bude plaćao po Zakonu, Kikinda će imati više nego dvostruke prihode i moći da reši niz problema. U međuvremenu, rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10 posto, u Mađarskoj 12 posto (i raste), u Bugarskoj 12,5 posto u Sloveniji 18 posto, a u Rusiji i do 22posto.

Zato današnje otvaranje muzeja Naftne industrije Srbije u Kikindi deluje kao neslana šala.

Muzej NIS-a je pre nekoliko godina otvoren u Novom Sadu i još se prepričava postavka u kojoj je bilo više nego očito umanjena uloga vojvođanskog Naftagasa.

Građanke i građani Vojvodine, jako dobro pamte kako je nastao Naftagas, jer su ga gradili svojim novcem. Isto tako pamte kako je otet i pretvoren u NIS.

A pamte i kako je taj NIS poklonjen za 400 miliona evra, iako je vredeo pet puta više.

Zbog svega toga je LSV protestovala i neće stati dok se ne raskine Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, a Naftagas vrati Vojvodini.(Press LSV)