Nemačka policija pretresa džamije

Nemačka policija pretresa džamije

15/11/2016 Off By

 

Racija je usledila pošto je nemačka vlada danas zabranila tu organizaciju zbog sumnje da je regrutovala 140 džihadista za borbe u redovima takozvane Islamske države


NEMAČKA policija pretresa danas oko 200 džamija, stanova i kancelarija pripadnika i simpatizera islamističke grupe “Prava religija”.

Racija je usledila pošto je nemačka vlada danas zabranila tu organizaciju zbog sumnje da je regrutovala 140 džihadista za borbe u redovima takozvane Islamske države.

Kako je navelo njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, “Prava religija” zabranjena je i zbog kršenja ustava i širenja mržnje, ali nema indicija da su njeni članovi pripremali terorističke napade.

Raciju je sprovelo nekoliko stotina policajaca u gradovima na zapadu Nemačke i u Berlinu, kao i u centralnoj pokrajini Hesen. Mnogi nemački državljani koji su otputovali na Bliski istok da se bore na strani Islamske države, bili su u kontaktu sa grupom pre odlaska.

“Prava religija” druga je islamistička organizacija kojoj su nemačke vlasti zabranile rad.

U decembru 2001. godine, vlada je donela odluku o zabrani islamskog pokreta “Država kalifata”, koju je u Kelnu osnovao turski imam Metin Kaplan.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je da su članovi “Prave religije” poznati i po distribuisanju besplatnih primeraka Kurana i glorifikovanju džihada, kao i po propagiranju “odbacivanja demokratije” kao jedne od “svetih dužnosti” muslimana.

Mezijer je poručio da nemačke vlasti neće dozvoliti širenje i propagiranje terorizma u Nemačkoj niti odlazak nemačkih državljana u borbe na strani islamista.

Nemačke obavještajne službe procenjuju da je oko 900 ljudi već napustilo Nemačku kako bi se priključilo Islamskoj državi u Iraku i Siriji, a da je u zemlji i dalje oko 9.200 radikalnih islamista.