Japanska jabuka – najlekovitija voćka

Japanska jabuka – najlekovitija voćka

15/11/2016 Off By

Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki koja je poreklom iz Azije, a u prirodi može da se nađe u Japanu, Burmi i Kini. U Evropu je došla oko 15–tog veka, a danas se uzgaja u toplijim predelima širom celoga sveta


 

JAPANSKA jabuka ubraja se među najlekovitije voćke, ne samo da jača imunitet nego deluje i na živce. Kod nas ova biljka nije toliko poznata, većinom raste u vrtovima kao ukrasna biljka, a najveći deo dolazi do nas iz inostranstva.

Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki koja je poreklom iz Azije, a u prirodi može da se nađe u Japanu, Burmi i Kini. U Evropu je došla oko 15–tog veka, a danas se uzgaja u toplijim predelima širom celoga sveta.

Japanska jabuka je listopadno drvo sa plodovima od žute do crvene boje koji zreli imaju ugodan i sladak ukus sličan marelici. Plodovi se beru kasno u jesen i danas postoji desetak različitih podvrsta kakija koje se razlikuju oblikom, bojom, ukusom i veličinom ploda. Sam plod je voće s nižom količinom kalorija, ali velikim udelom ugljikohidrata važnih za probavu. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor, i bogat je vitaminima C, B, A i E i aminokiselinama kao što su lizin, triptofan, alanin i druge. Kaki je lekovito voće. Svež plod i njegov sok su lzuzeto lekoviti kod probavnih problema kao što su zatvor, upala creva, hemeroidi i razne bolesti želuca kao što su loša probava i gastroenteritis. Osim za probavne smetnje koristan je i kod ublažavanja visokog pritiska, bolesti jetre i žući, jačanja imuniteta i bolesti živaca zbog svog umirujućeg delovanja. Osušeni zreo plod kakija pomaže kod bolesti bronha i suvog kašlja ako se uzima samljeven u prašak. Plod kakija se može iskoristiti u lekovite svrhe i na drugi način osim kao sveži plod ili njegov sok. Oguljen plod japanske jabuke ostavljen na suncu i preko noći primiće spolja belu boju i na taj način imaće i nova lekovita svojstva. Tada može da posluži u borbi protiv raznih parazita u crevima, za lečenje kašlja i visokih telesnih temperatura te kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.

Plod japanske jabuke se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije. Sasušeni plodovi su dobre zimske namirnice velike nutritivne vrednosti, a čak se i njegovo seme može iskoristiti kao zamena za kavu ako se preprži i samelje kao što se to čini sa zrncima kave. Čak i list japanske jabuke se može iskoristiti zbog svojih svojstva koja potpomažu stezanje tkiva, a sasušena kora može poslužiti kao zaslađivač raznim jelima ili pićima. Za njega nalazimo i primenu u kozmetici jer se od unutrašnjeg tkiva ploda može pripremiti odlična maska za lice koja čisti i osvežava kožu. U kuvanju se najčešće koristi kao sastojak za razne kolače, kreme i deserte. Iako relativno nepoznata biljka kod nas, ona je vrlo široke primene i lekovitih svojstava, pa je njen plod odličan dodatak u domaćinstvu.(Agencije)