Srpska delegacija u Kazahstanu

Srpska delegacija u Kazahstanu

15/11/2016 Off By

 

Premijer Vučić je izjavio da su politički odnosi dveju zemalja veoma dinamični, istakavši da to predstavlja osnov za jačanje ekonomske saradnje i saradnje u drugim oblastima. On je sa premijerom Sagintajevim razgovarao o otvaranju ambasade Republike Kazahstan u Srbiji, što bi doprinelo jačanju odnosa dveju zemalja


PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Astani sa predsednikom Vlade Kazahstana Bakitžanom Sagintajevom sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma i kulture.


vucic-kazgaskan


Premijer Vučić je istakao da je Srbija spremna da jača ekonomsku saradnju sa Kazahstanom i da će veoma ozbiljno predstaviti potencijale na izložbi EKSPO, koja će sledeće godine biti održana u Astani. On je sa kazahstanskim kolegom razgovarao i o izvozu Fijata na evroazijsko tržište, o čemu bi u toku sutrašnje posete Moskvi Sagintajev trebalo da razgovara sa ruskim premijerom Medvedevim.
Premijer Vučić je naglasio da su politički odnosi dveju zemalja veoma dinamični, istakavši da to predstavlja osnov za jačanje ekonomske saradnje i saradnje u drugim oblastima. On je sa premijerom Sagintajevim razgovarao o otvaranju ambasade Republike Kazahstan u Srbiji, što bi doprinelo jačanju odnosa dveju zemalja.
Srpski premijer je zahvalio na principijelnom stavu Kazahstana i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci na očuvanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.
Premijer Sagintajev je rekao da, posle posete predsednika Nazarbajeva Srbiji, Kazahstan radi na izradi detaljnog plana aktivnosti za saradnju sa Srbijom. On je pozvao srpske građevinske kompanije da sa kazahstanskim učestvuju na izgradnji infrastrukturnih projekata, koje ova zemlja ima sa Kinom na tzv. putu svile. On je dodao da postoje i velike mogućnosti za srpske kompanije, koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da sa kompanijama iz Kazahstana izvoze prehrambene proizvode na treća tržišta.
Sastanku u Astani prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali‎, kao i gradonačelnici Alma Ate i Astane.