Bugarska: Radev pobedio na predsedničkim izborima

Bugarska: Radev pobedio na predsedničkim izborima

14/11/2016 Off By

 

Radev je pobedio rivalku Cecku Cačevu koju je predložio premijer Bojko Borisov. Predsednik bugarske vlade je ranije najavio da će podneti ostavku, ukoliko ona ne pobijedi u drugom krugu predsedničkih izbora


SOFIJA.- General Rumen Radev (53), socijalista i bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga, ubedljivo je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, prenijeli su bugarski mediji posle zatvaranja birališta.

Radev je pobedio rivalku Cecku Cačevu koju je predložio premijer Bojko Borisov. Predsednik bugarske vlade je ranije najavio da će podneti ostavku, ukoliko ona ne pobijedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Radev je, prema još nezvaničnim rezultatia,  osvojio oko 58 odsto glasova, a Cačeva oko 38 odsto.

Ocenjuje se da bi ostavka Borisova u slučaju poraza njegove kandidatkinje dovela do političke nestabilnosti i prevremenih izbora pre isteka njegovog mandata premijera 2018. godine.

General Radev (53), bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga, više je naklonjen Rusiji i pozivao je na ukidanje sankcija Rusiji, ali je rekao i da bi poštovao obaveze Bugarske prema Evropskoj uniji.

Radev se prijavio kao nezavisni kandidat, ali ima podršku Socijalističke partije Bugarske.

On će u petogodišnjem mandatu naslediti Rosena Plevnelijeva, proevropski orjentisanog predsednika, koji je otvoreno iznosio kritike na račun Vladimira Putina