Drugi krug: Bugari se „vraćaju“ Rusiji?

Drugi krug: Bugari se „vraćaju“ Rusiji?

12/11/2016 Off By

 

U studiji Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu i Centra za demokratske studije iz Sofije, objavljeno prošlog meseca, kaže se da je ekonomsko prisustvo Rusije toliko snažno da je Bugarska izložena „visokom riziku od zarobljavanja države ruskim uticajem“


SOFIJA,. Skoro će se navršiti deset godina otkako se Bugarska pridružila Evropskoj uniji i sve je više razočaranih Bugara.  Mnogi njeni građani osećaju da su njihovi problemi na dnu liste prioriteta Brisela.

Rojters piše da mnogi razočarani Bugari sada gledaju prema Rusiji kao važnom komšiji.

To osećanje će biti potvrđeno u drugom krugu izbora. Očekuje se pobeda bivšeg komandanta vazduhoplovnih snaga, generala Rumena Radeva, koji je naklonjen Kremlju.

Njegov stav da bi Bugarska, članica NATO-a, trebalo da utvrdi pazar kada su u pitanju međunarodni savezi, pogodila je živac u državi koja energetski totalno zavisi od Rusije. Ništa bolje nije i sa ostalim granama privrede. Posebno turizma.

General Radev, koji na izborima učestvuje kao nezavisni kandidat uz podršku opozicione Socijalističke partije, pokazao je razumevanje za ruske akcije u Ukrajini i zalaže se za ublažavanje  sankcija Zapada Moskvi.

„Naravno da ima kršenja međunarodnog prava na Krimu. Ali je takođe činjenica da se trenutno ruska zastava vijori nad Krimom. Šta da radimo? Da zatvorimo oči,“ rekao je nakon pobede u prvom krugu izbora.

Bugarska je i dalje najsriomašnija članica EU. Gnev naroda zbog slabog napretka u iskorenjivanju korupcije i kriminala je proključao 2014. na uličnim protestima, kada je na vlast došla aktuelna vlada desnog centra stranke GERB.

Izgleda da je i GERB razočarao birače, pri čemu ga mnogi povezuju sa neuspehom EU da sprovede reforme..

Istraživanje Galup internešnala u Sofiji ovog leta je pokazalo da je poverenje u EU opalo na najniži nivo od 2007. na 48 odsto, sa oko 60 procenata. Istraživanje druge organizacije u avgustu je pokazalo da 51 odsto Bugara ima snažan pozitivan stav prema Rusiji.

Bugarska je skoro potpuno zavisna od ruskog gasa. Njenu jedinu naftnu rafineriju kontroliše ruski LUKOIL. Nuklearna elektrana, koja proizvodi oko 35 odsto struje u zemlji, koristi sovetske reaktore i rusko nuklearno gorivo.

U studiji Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu i Centra za demokratske studije iz Sofije, objavljeno prošlog meseca, kaže se da je ekonomsko prisustvo Rusije toliko snažno da je Bugarska izložena „visokom riziku od zarobljavanja države ruskim uticajem“.

Navedeno je da je Rusija zbog jakog ekonomskog uticaja mogla da unapređuje odnose sa korumpiranim biznismenima i lokalnim oligarsima koji, zauzvrat, imaju uticaj na političare.(Agencije)