Skupština Srbije: usvojen godišnji plan aktivnosti Ministarstva odbrane – na kraju godine!

Skupština Srbije: usvojen godišnji plan aktivnosti Ministarstva odbrane – na kraju godine!

02/11/2016 Off By
Ministar odbran , Zoran Đorđević rekao je da  Vojska Srbije učestvuje u sedam  mirovnih operacija UN – Kongo, Liberija,  Obala Slonovače, Kipar, Liban Centralnoafrička  Republika, Mali. Predlogom ovogodišnjeg plana, koji se upravo usvaja,  stvara se uslov za ispunjenje obaveze Srbije iz Memoranduma sa UN

Ranka Čičak

BEOGRAD.- Poslanici Skupštine Srbije,     pozicije i opozicije rekli  su danas da  Srbija treba da učestvuje u  mirovnim misijama i multinacionalnim operacijama, ali su zamerili Ministarstvu odbrane što se Predlog odluke o usvajanju godišnjeg plana o ovim aktivnostima za2016 godinu usvaja tek danas, na kraju godine. Ministar odbran , Zoran Đorđević rekao je da  Vojska Srbije učestvuje u sedam  mirovnih operacija UN – Kongo, Liberija,  Obala Slonovače, Kipar, Liban Centralnoafrička  Republika, Mali. Predlogom ovogodišnjeg plana, koji se upravo usvaja,  stvara se uslov za ispunjenje obaveze Srbije iz Memoranduma sa UN.

Međutim, ovo se obrazloženje nije dopalo radikalu Miloradu Mirčiću:

-Zašto se ovaj dokument nije doneo početkom  godine. Ne prihvatam izgovore da su tada bili izbori. Osim toga, mi srpski radikali ne prihvatamo učešće srpske vojske u misijama pod kontrolom EU, zato što je EU produžena ruka NATO pakta. Urušavanje  srpskog  sistema odbrane počelo je posle Buldožer  peto  oktobarske revolucije, kada su strani ambasadori odlučivali ko će biti vojni ministar. Posle ubistva Đinđića, tadašnji ambasador Amerike, Mongomeri  rekao je – „ne interesuje me, možete koju hoćete budalu dovesti na  čelo  vlade, ali ministar vojske mora biti Boris Tadić“.

Nenad  Milić iz LDP podržava učešće srpskih vojnika u multinacionalnim operacijama, ali je zabrinut   jer mu se čini da Srbija pokušava da  pravi bilans između  broja vežbi koje izvodi s Rusijom s jedne strane i ostalim partnerima s druge:

  • To može dovesti do političkih posledica po evropske integracije Srbije. Pri tome LDP smatra da je dobro naše pridruživanje globalnoj koaliciji za  borbu protiv Islamske države pod SAD. Nadam se da se Srbija neće iz te misije povući kada se u nju direktno uključi i NATO svojim avaks avionima. Moja stranka smatra da treba ponovo razmotriti nedorečenu politiku vojne  neutralnosti Srbije.

Nenad Milić upozorava na  kakve opasnosti može računati Srbija zato što je preko Rusije poslala humanitarnu pomoć u Siriju:

-Ceo svet nije naivan. Radi se o političkoj odluci koju time šaljemo. Pomoć  smo poslali preko Rusije, koja podržava Asada i koju ne podržava ostali svet i Evropa, u koju želimo da uđemo.

Srđan Nogo ponovio je stav  radikala da  Srbiji nije mesto u mirovnim misijama koje organizuje EU:

-To je suprotno našim interesima Mi nismo član EU i iskreno se nadam da nikada nećemo biti i da će se EU raspasti.

Radoslav Milojčić pitao je ministra Đorđevića da li je tačno da Generalštab  zbog neispravnosti nije primio avione Lasta, koji su leteli na  vojnoj paradi u Novom Sadu:

  • Mogli su da nastradaju i piloti, a i građani koji su se tu nalazili.

Milojčić je  rekao da  je Srbija isporučila Egiptu 5 hiljada pištolja CZ 99, pa su oni vraćeni, jer nisu bili ispravni i pita ko je  kriv za to.

Ministar Đorđević uputio je Milojčića da pitanje o pištoljima postavi  Zastavi:

-Vi ste u to vreme bili zamenik predsednika opštine u Kragujevcu i trebalo je da  znate zašto  je  to bila poslovna tajna Zastave. Što se aviona tiče, u Novom  Sadu je letelo osam, od  14 koji su stigli. Onih 6 koji nisu primljeni, nisu ni leteli.

Poslanik Milojčić  nastavio je da brani  demokrate:

-U proteklih 15 godina najbolji   ministar odbrane bio je gospodin Šutanovac. Kada je on 2007 godine stupio na mesto ministra odbrane, zatekao je dug od 2,7 milijardi. Kada je napustio to mesto, dug je iznosio – nula. Tačno je, gospodine ministre, da vi avione ne terate da lete kad im nije vreme, ali je vaš ministar iz SNS  terao helikopter da leti kad mu nije vreme, pa je to odnelo 7 ljudskih života. Nadam se te greške više neće  ponoviti.

Kada je jedna žena ulovila muža da je vara s komšinicom, on joj je odgovorio – pa i  ti  si varala mene… Isto tako je i Aleksandar Martinović odgovorio Milojčiću  sasvim drugom pričom  na  neoborive dokaze:

-Ne znam ko je ovom čoveku pisao govor, pretpostavljam Krešimir Macan, pa je u svom govoru pomešao  Franju Tuđmana i Dragana Šutanovca. Krešimir Macan je radioi za jednog i za drugog. Bio je načelnik Odseka za informisanje Ministarstva odbrane Hrvatske 1995 godine, a  ove godine je za 70 hiljada evra radio kampanju za DS. Ovde je bilo  reči i o bivšem ministru Bratislavu Gašiću. Ne znam kako prethodnog govornika, poznatog pivopiju nije sramota.On je krao sopstvenu opštinu, a Gašić nije izašao sa poplavljenih područja dok nisu sanirani.

Ministar Đorđević je polemiku  završio izjavom:

-Bio sam državni sekretar dok je naš premijer Vučić bio ministar odbrane, zatim, kada je bio Rodić i kada je bio Gašić. Moram reći da mi je bila čast da  radim sa svom trojicom.

Zoran Živković podržao je učešće naše vojske u operacijama  van Srbije:

-Godine 2003 obnovio sam razgovore o učešću naše vojske i policije u mirovnim operacijama pod mandatom UN. Tada  je to bila jeres i napadan sam sa raznih političkih strana. Drago  mi  je što su  mnogi  od onih koji su me napadali sada na strani tog  projekta. Mislim da je to dobro za Srbiju u celini.

Živković je postavio  i dva pitanja van ove teme. Prvo  je  kako se objašnjava da premijera  obezbeđuje vojska, a ne civilne službe bezbednosti, kao u drugim zemljama. Drugo je predlog da se utvrdi  da  li je on služio vojsku i ako nije, da se utvrdi –zašto.

Jahja   Fehratović  tražio   je da Bošnjaci, Albanci  i ostali muslimani u Vojsci Srbije imaju imame, predstavnike svoje islamske zajednice u Srbiji:

-Pored  toga u Vojsci Srbije se mora uvesti i halal standard i posebni kazani u kojima bi se za muslimane spremala hrana  po njihovoj kulturi ishrane.