Zadovoljan MMF otišao iz Srbije

Zadovoljan MMF otišao iz Srbije

01/11/2016 Off By

 

Međunarodni monetarni fond očekuje da će realni rast BDP ove godine biti 2,7, a sledeće 3 posto. Inflacija je i dalje umerena, uprkos ubrzanom rastu zarada u privatnom sektoru

 

Ranka Čičak

BEOGRAD.- Odlazeći iz Srbije, prvi čovek Misije  MMF, Džejms  Ruf  rekao je danas novinarima da je zadovoljan  rezultatima šeste revizije aranžmana sklopljenog sa Srbijom. Okončanjem revizije, Srbiji  će  se ukupan raspoloživi iznos sredstava povećati na 832,14 miliona evra.

Ministar finansija, Dušan Vujović odmah je rekao da Srbiji nije potrebno da sada povlači ta sredstva.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će realni rast BDP ove godine biti 2,7, a sledeće 3 posto. Inflacija je i dalje umerena, uprkos ubrzanom rastu zarada u privatnom sektoru. Misija je zato podržala nameru Narodne  banke Srbije da  snizi ciljanu inflaciju na 3  plus 1,5 posto. Tako će se dodatno sniziti kamatne stope i podstaći korišćenje dinara u  domaćoj privredi.

Guvernerka Narodne banke, Jorgovanka Tabaković  rekla je da će krediti u dinarima biti prava sigurnost za sve mlade ljude koji  dižu kredite za stanove i neće  više strahovati od promene kursa  deviza.

Pitanje  17 spornih preduzeća  za koje je MMF tražio da se  hitno reši, više nije tako goruće. Neka su privatizovana, druga otišla u stečaj, a  ono nekoliko koliko je ostalo, biti će rešeno već početkom sledeće godine. Ministar Vujović kaže:

-Ne može neko da potroši 100 miliona evra gasa i da  očekuje da će ceo narod to da plati.

Potvrđeni su podaci o povećanju plata u javnom sektoru od 5 do 7 posto i povećanju penzija od 1,5 posto s  jednokratnom pomoći svim penzionerima od po 5.000 dinara. U vreme dok su  predstavnici MMF, ministar finansija i guvernerka NBS davali  ove podatke novinarima, oko Vlade je protestvovalo,  zviždalo i  trubilo nekoliko stotina  ljutitih penzionera.  Bezbolno rešenje na račun penzionera.