Konferencija  za medije Ivice Dačića:  bogata diplomatska aktivnost

Konferencija za medije Ivice Dačića: bogata diplomatska aktivnost

01/11/2016 Off By
Vlada Srbije i Švajcarske planiraju 20 i 21 novembra zajedničku sednicu. Očekuje se i radna poseta premijera Srbije Temišvaru

Ranka Čičak

BEOGRAD.- Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić   rekao je danas, na redovnoj konferenciji na novinare,  šta će raditi naša diplomatija   u narednih mesec dana. Drugog i trećeg novembra, na Petnaestom  zasedanju međunarodnog  srpsko ruskog komiteta o  trgovinsko  naučno tehničkoj saradnji, razgovaraće se o  trgovinskim odnosima i slobodnoj trgovini. U toku su pregovori i  o slobodnoj trgovini sa celim Evroazijskim savezom. Mi već sada 99 posto robe izvozimo bez carine u Rusku Federaciju. U Rigi će se 5. i  6. novembra na Petom samitu šefova  vlada, sastati predsednik Kine sa  predstavnicima 16 zemalja centralne i istočne Evrope:

Kineski kolega i ja razgovaraćemo i o uzajamnom ukidanju viza za obične pasoše. To znači da će Srbija biti jedina zemlja u Evropi gde će Kinezi moći da uđu bez viza. To otvara ogromne mogućnosti za saradnju, od turizma, do svih grana ekonomije.

U Srbiju će novembra doći ministar spoljnih poslova Gvatemale, sa kojom se takođe planira sporazum o ukidanju viza.

Vlada Srbije i Švajcarske planiraju 20 i 21 novembra zajedničku sednicu. Očekuje se i radna poseta premijera Srbije Temišvaru.

Planirana je 16 novembra sednica Saveta  bezbednosti UN  o  Kosovu. Pre nje, ako sve bude po planu,  dogovorena je  poseta Kanadi, prva srpska poseta ovoj zemlji posle 15 godina. I tu Dačić najavljuje razgovore o viznim  olakšicama.

Krajem ovog meseca, od 23 do 27 novembra, na  Madagaskaru će se održati samit međunarodne organizacije Frankofonije. Biti  će tu  40 zemalja, među kojima i one koje nisu priznale Kosovo, a biti će i predstavnici Kosova, pa je prisustvo naše diplomatije veoma važno. Iz istočne i jugoistočne  Afrike 4  zemlje nisu priznale Kosovo i  Srbija planira da sa njima  unapredi  odnose.   Dačića, koji je , inače, na konferenciju  došao bolestan, najviše je naljutilo novinarsko pitanje o  napadima  Čede  Jovanovića.

Kako on može da traži da se  Srbija izjašnjava hoće li u Evropu ili sa Rusijom? Kad bi  glasao, zna se  za koga bi se naš narod izjasnio.