Skupština Srbije: dan kada su poslanici postavljali pitanja

Skupština Srbije: dan kada su poslanici postavljali pitanja

01/11/2016 Off By

 

 

BEOGRAD.- Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas svoju Treću sednicu u nepromenjenom žaru uvreda i dobacivanja.

Poslanik Đorđe Vukadinović bio je  umereniji i pohvalio MUP  za brze odgovore. Ipak, tražio je više detalja o nedavnim  događajima u Jajincima, kraj porodične kuće premijera Vučića:

-U  vezi s navodnim ili stvarnim pokušajem  atentata na Premijera, što je izazvalo pometnju u javnosti,  voleo bih  da  kao poslanik  budem obavešten,  makar kao jedan osrednji tabloid. Skrenuo bih pažnju na neodgovorne izjave velikog broja predstavnika vlasti, posebno Vlade i ministara, koji su ovaj slučaj iskoristili za dodatnu euforiju dodvoravanja ili naglašene brige za premijera. To nije bilo u skladu s izjavom samog premijera, koji je rekao da nema informacija i ne može da govori na tu temu. Da li su dotična gospoda ministri svesni posledica koje imaju njihove izjave. Kakva je posledica izjave ministra unutrašnjih poslova da je Premijer na bezbednoj lokaciji. Ta je  formulacija primerena ratnom stanju.

Nenad Milić nije zadovoljan što je   Više javno tužilaštvo odbacilo prijavu Aleksandra Kornica protiv Damira Dragića i Aleksandra  Vučićevića. Smatra da je time  povređeno dostojanstvo celog parlamenta i da je tužilac dužan da odgovori  na pitanja koja su o spornoj kleveti  postavljali poslanici.

Boško Obradović  pita koji je epilog svojevremenog hapšenja Momčila Perišića zbog odavanja državne tajne  šefu CIA Džonu Nejboru. Žao mu ješto je iz Krivičnog zakonika izbačena kazna  za veleizdaju .

Obradović kaže da je Vladi Srbije stigla  peticija građana  nealbanskog  stanovništva iz opštine Bujanovac, koji traže da se ponovi popis stanovništva, jer se na svakim izborima broj Albanaca povećava. Traže proveru prijave boravka Albanaca u ovoj opštini u vreme glasanja.

Veroljub Stefanović otkrio  je kolegama da je dva dana pre dolaska nemačkog  investitora  zainteresovanog za firmu Takovo osiguranje, ovoj firmi, bez ikakvog razloga uzeta dozvola za rad.

Vojislav Šešelj ponovo je osudio hapšenje srpskih građana u Podgorici uoči crnogorskih izbora i tražio da Srbija oštro reaguje:

-Čini mi se da  Vlada Srbije brani Mila Đukanovića. Osim toga, Vlada je  trebalo da uputi demarš  i povodom incidenata  u noći veštica  u američkoj ambasadi, gde se vređao srpski premijer, a o sada  o tome ćuti.

Milovan Bojić  se u ime SRS protivi osnivanju Fonda za zapadni Balkan zbog toga što u njemu figurira i lažna država Kosovo

Goran Ješić opravdavao je kredite uzimane dok su Demokrate bile na vlasti i napao sadašnje vlastodršce da neće iskoristiti kredite koje Srbija upravo dobija.

Ministar finansija, Dušan Vujović odgovorio je da je od časa kada je on dobio mandat srpski dug povećan  za samo 2 milijarde i 50 miliona dinara. Time je najvećim delom  vraćen deo duga bivših vlada.