Predsednik Makedonije Ivanov gost Nikolića

Predsednik Makedonije Ivanov gost Nikolića

28/10/2016 Off By

 

Najviše interesa izazvala je tema o kanalu Dunav, Morava,Vardar, koji bi povezao dve zemlje. O tome se sanja još od vremena Otomanskog carstva

Ranka Čičak

BEOGRAD.-Predsednik Makedonije Đorge Ivanov stigao je danas u posetu, povodom 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Srbiju. Posle sastanka sa predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem, oba predsednika su izjavila novinarima da odnosi među dve zemlje nikada nisu bili bolji i da je to snažna garancija za dobre odnose na celom Balkanu.

Nikolić je rekao da naše dve zemlje nisu odgovorne za migracioni talas, ali su napravile sve da izbeglicama pomognu. Zamolio je kolegu da njegova zemlja podrži Srbiju glasanjem protiv članstva Kosova u UNESCO:

-Paradoksalno je da Albanci govore kako su manastiri njihovi a te iste manastire KFOR i kosovska policija čuvaju upravo od njih samih.

Predsednik Ivanov rekao je da će to odraditi nova Vlada, ali je uveren da će odlučiti u interesu Srbije.

Oba predsednika se slažu da je i Srbiji i Makedoniji zajednička težnja za članstvom u EU. Zato će sarađivati, kako bi ubrzali taj proces. Nikolić je poručio svom gostu da nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije.S druge strane, Srbija će uvek biti snažan oslonac svom južnom susedu i prijatelju. Najvažniji most saradnje su srpska manjina u Makedoniji i makedonska u Srbiji. U Srbiji su Makedonci organizovani u tri političke stranke.

Makedonski predsednik rekao je da se ne može menjati istorija, ali se može uticati na bolju budućnost. Srbija je Makedoniji najveći privredni partner sa preko milion evra prometa.


nikolic-3


Najviše interesa izazvala je tema o kanalu Dunav, Morava,Vardar, koji bi povezao dve zemlje. O tome se sanja još od vremena Otomanskog carstva. Bivša Jugoslavija pravila je neka ispitivanja. Ipak, čini se da će upravo sadašnji srpski predsednik, Tomislav Nikolić ostvariti ovaj vekovni san. On kaže da će mu to, ako uspe, biti najveći poduhvat u životu.Već je zainteresovao svog kineskog kolegu za taj posao i Kina je spremna da investira. Potrebne su odluke vlada Srbije i Makedonije, a one nisu sporne, jer se obe zemlje raduju ovom plovnom putu. Srbiju bi on spasio od poplava, doneo joj 5 novih hidroelektrana, bio najveći podstrek za razvoj turizma.

Makedoncima bi oživeo transport. Srbija je već dobila od Kine na poklon studiju o ovom projektu, u koju je uloženo 150 miliona dolara.

Popodne su na biznis forumu makedonskih i srpskih preduzeća u Privrednoj komori Srbije oba predsenika pozvala privrednike da se povežu i zajedno nastupaju na trećim tržištima. Nikolić je najavio brzu izgradnju novih puteva. Ivanov je rekao da su za sada najveći makedonski investitori u Srbiji Alkaloid, Brako grupa, Zegin, Smelting i Sevaus, ali će ih uskoro biti više.

U Makedoniji uspešno rade srpska preduzeća Takovo, Komtrejd grupa, Nelt grupa, Vino Župa i Vinarija Čoka.