DJB: Neodrživa politika sedenja na dve stolice

DJB: Neodrživa politika sedenja na dve stolice

27/10/2016 Off By

BEOGRAD.- Vreme je da naša zemlja konačno dobije jasnu spoljopolitičku strategiju. Svedoci smo veoma kontradiktorne politike Srbije prema Evropskoj Uniji i SAD na jednoj strani i Rusiji na drugoj, čime potkopavamo evropske integracije Srbije kao naše zvanično opredeljenje, ne uspevamo da iskoristimo pun potencijal dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom, a još manje uspevamo da izgradimo jaku poziciju sedenjem na dve stolice.

Srbija postaje nepouzdan partner zbog ovakvog lutanja, a posebno je loše što kontradiktorne politike dolaze iz skupštinske većine i jedna drugu isključuju. Potrebno je da se povede nacionalna debata o tome šta su spoljnopolitčki ciljevi Srbije i gde i kako ćemo najbolje ostvariti nacionalne interese. Jer nejasnom i neiskrenom spoljnom politikom rizikujemo da postanemo jedna od zemalja preko kojih se lome sve negativne posledice rivalstva između Evropske unije i Rusije.

Nažalost, gotovo je izvesno da zemlja koja bi vodila politiku poput bivše SFRJ danas nikome u svetu nije potrebna, a samim tim je i takva pozicija neodrživa.