Formiran odbor za sprovođenje Akcije „Negujmo srpski jezik“

Formiran odbor za sprovođenje Akcije „Negujmo srpski jezik“

27/10/2016 Off By

 

Jedna od funkcija Odbora je da usvaja i verifikuje plan aktivnosti, i u skladu s tim u gradovima Srbije organizuje akreditovane stručne seminare za nastavnike, zatim obrazovne, književne i scenske programe, kao i da priprema i sprovodi raznovrsne promotivne aktivnosti

BEOGRAD. – U okviru proširenja Akcije „Negujmo srpski jezik“ na republički nivo, Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je Poseban odbor koji će se baviti poslovima i aktivnostima vezanim za sprovođenje akcije, sa ciljem da se sistematski i svestrano podstakne briga za očuvanje i razvijanje srpskog jezika i jezičke kulture.

U sastav Odbora imenovani su: ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradski menadžer Beograda Goran Vesić, direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić, vanredni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić, v.d. direktora Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ i dramski umetnik Svetislav Goncić i književnik i viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost Dragan Hamović.

Jedna od funkcija Odbora je da usvaja i verifikuje plan aktivnosti, i u skladu s tim u gradovima Srbije organizuje akreditovane stručne seminare za nastavnike, zatim obrazovne, književne i scenske programe, kao i da priprema i sprovodi raznovrsne promotivne aktivnosti.

Pored toga, Odbor će podsticati i analizirati potrebu za izradom zakonodavnih i drugih planskih dokumenata u oblasti jezičke politike.

Akcija „Negujmo srpski jezik“ prvenstveno je usmerena ka školskoj populaciji i nastavnicima srpskog jezika i književnosti, ali i prema široj javnosti. Pokrenuli su je 2015. godine Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filološki fakultet i Biblioteka grada Beograda u cilju zaštite srpskog jezika i pisma i povećanja opšte jezičke kulture i pismenosti.