Skupštiuna  Srbije:  opozicija pita zašto Vlada uzima kredite kada je  republički budžet u suficitu?

Skupštiuna Srbije: opozicija pita zašto Vlada uzima kredite kada je republički budžet u suficitu?

26/10/2016 Off By

Ranka Čičak

BEOGRAD.- Ministar  finansija, Dušan Vujović i njegov kolega, ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić imali su muke da danas u Skupštini Srbije ubede  opozicione poslanike u valjane razloge da se usvoje njihovi predlozi. Vujović je tražio ratifikaciju pet zajmova  – od  Razvojnog fonda Abu Dabija, Evropske investicione banke, Svetske banke, Saveta Evrope. Dačić je  predložio  da se potvrdi Sporazum o osnivanju Fonda za zapadni Balkan i Statut  ovog  Fonda.

Zanimljivo je da su reč imali većinom poslanici opozicije. Ministru finansija su rekli da novi krediti mogu samo da opterete srpsku kasu i da oni nisu potrebni, pošto  premijer Vučić  nerekidno  tvrdi kako dobro radimo i sve smo bogatiji,  a  republički  budžet je u suficitu. Prema Dačiću bili  su mnogo grublji i optužili ga da ova Vlada konačno  prepušta KiM  Prištini.

Uzalud je Dačić    objašnjavao  da Fond za  zapadni Balkan  nastaje po modelu Međunarodnog višegradskog fonda iz 2.000 godine i da je Demokratska stranka  potpisala ovaj dokument:

-Gospodin Stefanović je potpisao . On je  24  februara 2012 godine predvodio našu delegaciju  za  pregovore sa Prištinom i potpisao dogovor u kome jasno piše da je Kosovo jedini naziv  koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje. Današnja Vlada postupa u skladu s odlukama Vlade iz 2012. godine.  Ja ne napadam taj dogovor, jer moguću je rešavanje brojnih problema. Ovim se nikako ne prejudicira pitanje statusa Kosova.

POLEMIKA IVICE DAČIĆA SA OPOZICIJOM Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić napustio je popodne Sednicu Skupštine zbog hitnog sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Petruševim. Kad se vratio dočekale su ga opaske opozicije. Zoran Živković mu jed rekao: „Do sada ste bili kod vašeg šefa iz Moskve. Kosovo nije imalo hrabrosti da proglasi nezavisnost dok sam Vladu vodio ja. Tada je Srbija bila zemlja priznata u celom svetu. Dačić je replicirao: “Kada ste vi bili deo vladajuće većine samo je jednom na dnevnom redu Skupštine bilo reči o KiM. Ja danas imam prava da govorim o tome ne samo kao ministar već i kao bivši poslanik partije koja je dobila mnogo puta više glasova nego vaše. Vi ste govorili nekada da ćete rešiti problem Kosova onog trenutka kada padne Milošević. Jeste li ga rešili? Šta se promernilo od odlaska Miloševića? Mi smo se bar borili za Kosovo. A kada ste vi palili Skupštinu jedna vaša stranka je poslala svog predsednika u Rumuniju, a druga na moleban. Ne gospodo nema onih koji nisu krivi. Nenad Čanak je poručivao da će vešati ljude na Terazijama. Pre neki dan bio je na sudu zbog tuče. Takvi ste vi.“ Na opasku o Čanku odmah su reagovali članovi njegove partije i rekli da Čanak bar nikoga nije zavio u crno i da je bilo pameti i da je prihvaćen Čankov predlog o lustraciji, danas u Skupštini ne bi sedeli oni koji su zemlju zavili u crno. Dačić je rekao da je bio na sastanku sa čovekom koji njemu nije šef već prijatelj Srbije: „Ko su vama bili šefovi kad Ste išli u Budimpeštu da učite kako da rušite Miloševića i kad ste uzeli Koštunicu za njegovog naslednika jer vaš ne bi prošao. Mislite da ne smem da kažem ko vas je finansirao? Eto rećiću slali su vam pare SAD, Engleska i ostali. Neki vaši kao što je Vuk Drašković ljubili su ruku Madleni Olbrajt. Sad vi pričate o šefovima. Mi nemamo dve stolice. Sedimo samo na srpskoj. Ja sam bio s prijateljem koji glasa za nas. Želite da kažete da ja i Vučić mislimio različito? On misli kao i ja.

POLEMIKA IVICE DAČIĆA SA OPOZICIJOM
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić napustio je popodne Sednicu Skupštine zbog hitnog sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Petruševim. Kad se vratio dočekale su ga opaske opozicije. Zoran Živković mu jed rekao: „Do sada ste bili kod vašeg šefa iz Moskve. Kosovo nije imalo hrabrosti da proglasi nezavisnost dok sam Vladu vodio ja. Tada je Srbija bila zemlja priznata u celom svetu.
Dačić je replicirao: “Kada ste vi bili deo vladajuće većine samo je jednom na dnevnom redu Skupštine bilo reči o KiM. Ja danas imam prava da govorim o tome ne samo kao ministar već i kao bivši poslanik partije koja je dobila mnogo puta više glasova nego vaše. Vi ste govorili nekada da ćete rešiti problem Kosova onog trenutka kada padne Milošević. Jeste li ga rešili? Šta se promernilo od odlaska Miloševića? Mi smo se bar borili za Kosovo. A kada ste vi palili Skupštinu jedna vaša stranka je poslala svog predsednika u Rumuniju, a druga na moleban. Ne gospodo nema onih koji nisu krivi. Nenad Čanak je poručivao da će vešati ljude na Terazijama. Pre neki dan bio je na sudu zbog tuče. Takvi ste vi.“
Na opasku o Čanku odmah su reagovali članovi njegove partije i rekli da Čanak bar nikoga nije zavio u crno i da je bilo pameti i da je prihvaćen Čankov predlog o lustraciji, danas u Skupštini ne bi sedeli oni koji su zemlju zavili u crno.
Dačić je rekao da je bio na sastanku sa čovekom koji njemu nije šef već prijatelj Srbije: „Ko su vama bili šefovi kad Ste išli u Budimpeštu da učite kako da rušite Miloševića i kad ste uzeli Koštunicu za njegovog naslednika jer vaš ne bi prošao. Mislite da ne smem da kažem ko vas je finansirao? Eto rećiću slali su vam pare SAD, Engleska i ostali. Neki vaši kao što je Vuk Drašković ljubili su ruku Madleni Olbrajt. Sad vi pričate o šefovima. Mi nemamo dve stolice. Sedimo samo na srpskoj. Ja sam bio s prijateljem koji glasa za nas. Želite da kažete da ja i Vučić mislimio različito? On misli kao i ja.

Zoran Krasić  je ironično dobacio da upravo one zemlje članice EU, koje u EU mnogo ne veruju, prave pritisak na Srbiju da  potpiše sporazum o osnivanju Fonda. Ovo su već potpisali krajem prošle godine  u Pragu u ime Albanije Ditmir Bušati, BiH Igor Crnadak, Kosova Hašim Tači, Makedonije  Nikola Popeski, Crne Gore  Igor Lukšić, Srbije Ivica  Dačić.

Dačić je odmah demantovao i rekao  da je potpisala  Jadranka Joksimović.

Krasić je zaključio da je ovo početak srpskog priznavanja Kosova i predložio da se tačka skine sa dnevnog  reda.

Marko Đurišić se zatim obrušio na Dačića:

  • -Zašto su odgovorni gospodin Tadić, Jadranka Joksimović , Borko Stefanovići, svi, samo on nije. A svih pet  godina bio je to što je bio i ništa mu nije smetalo. Sada mi ovde posle tri ipo godine razgovaramo o

Nemanja  Šarović  predbacio je Dačiću da je ministar iz stranke  preletača  i da se pravi da sada ni za šta nije odgovoran.

-Vi niste ni o čemu bili obavešteni, ali ste svemu dali legitimitet. Borko Stefanović je potpisivao, ali je o svemu obaveštavao poslanike i nikada ih nije vređao.  A vaš Marko Đurić ne obaveštava  ni šta radi, a ume da nas vređa.

Boško Obradović  oceni o  je obe tačke dnevnog reda:

-Ništa niste odstupili od politike bivšeg režima, kako ga vi zovete, Borisa Tadića. Nastavljate taj put. I dalje zadužujete državu. Ko zna šta ste još dužni Emiratima, osim što ste im poklonili zemljište za Beograd na vodi i mnoge druge stvari. Ovim Fondom za zapadni Balkan, kojem je, ne zaboravite, sedište u Tirani, a organizaciona struktura su mu ministri spoljnih poslova, vi direktno učestvujete u priznavanju Kosova, a i u projektu velike Albanije. Kome treba Fond za zapadni Balkan? Koji je baš, srpski, interes u tome? Ne može Albanija biti prioritetnija u spoljnoj politici Srbije  od srpskih integracija na Balkanu.