Sajam knjiga: uspešno predstavljanje kosovsko metohijskog časopisa Stremljenja

Sajam knjiga: uspešno predstavljanje kosovsko metohijskog časopisa Stremljenja

26/10/2016 Off By

 

Najnoviji broj  Stremljenja  otvara ciklus pesama Matije Bećkovića za koje odgovorna urednica ovog časopisa Rada Komazec kaže da i ovde Bećković ispisuje prepoznatljive literarne redove koji predstavljaju sam vrh savremene srpske poezije

Ranka Čičak

BEOGRAD.- Predstavljanje časopisa za književnost, kulturu i umetnost Stremljenja koji već 56 godina izlazi u okviru novinskog preduzeća Jedinstvo iz Prištine sada Ustanove “Panorama” izazvalo je veliko zanimanje ljubitelja pisane reči na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga . Sala za predstavljanje Kancelarije za Kosovo i Metohiju bila je pretesna da primi sve one koji su želeli da se podsete Kosova i MetohIje, tradicije a pre svega stvaralaca iz sfere književnosti, kulture i umetnosti. Jer, ovaj časopis donosi obilje literarnih priloga – poeziju, prozu, studije, portrete pisaca , kritičke osvrte , likovne ikustracije i druge raznovrsne napise iz pera tridesetak autora , mahom sa prostora Kosova i Metohije.
Najnoviji broj  Stremljenja  otvara ciklus pesama Matije Bećkovića za koje odgovorna urednica ovog časopisa Rada Komazec kaže da i ovde Bećković ispisuje prepoznatljive literarne redove koji predstavljaju sam vrh savremene srpske poezije.
“Ovaj tematski krug je karakterističan za njegove nesvakidašnje jezičke obrte i poruke u koje naša književna kritika još nije pronikla , jer se one otimlju krajnjem sudu, preciznim ocenama i krajnjem svrstavanju u određene naučne matrice” – kazala je urednica Komazec na promociji časopisa.

Zanimljiva je bila priča dugogodišnjeg urednika ovog časopisa i književnika Radoslava Zlatanovića koji je govorio o svojim prvim književnim koracima upravo u Stremljenju i prikazao genezu razvoja ovog časopisa, ističući da je Stremljenja bilo u samom vrhu tada jugoslovenskih književnih časopisa. Zlatanović je dodao da ga posebno raduje što i danas Stremljenja svojom sadržinom i fizionomijom gaje najbolje tradicije srpskog književnog glasila.
U časopisu se pojavljuje i poznati sakupljač i tumač usmene narodne književnosti u Metohiji Milorad Radunović sa deset novih , veoma interesantnih, narodnih zapisa, predanja i legendi.
U rubrici “Svedočanstva”, unuk Grigorija Božovića prof. dr Marinko Božović, koji je i prisustovao promociji, piše istraživački tekst o velikom književniku i nacionalnom radniku, svom dedi Grigoriju Božoviću iz Ibarskog Kolašina sa severa Kosmeta, i iznosi niz novih podataka iz porodičnog života.
Sve o svemu, prelistavajući časopis Stremljenja i sam sadržaj govori da je ovo literarno glasilo, uistinu, verno ogledalo savremenog stvaralaštva kod nas i da kao takvo zauzima značajno mesto u srpskoj periodici – zaključak je sa promocije jedinog kosovsko – metohijskog časopisa za književnost, kulturu i umetnost.