27. oktobar

27. oktobar

27/10/2016 Off By

 

1995. – U Beogradu je umro srpski književnik Slobodan Selenić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu (“Prijatelji sa Kosančićevog venca”, “Očevi i oci”, “Ubistvo s predumišljajem”).

 

1275. – Osnovan je grad Amsterdam u Holandiji
1505. – Umro je ruski vladar Ivan III Vasiljevič. Veliki knez moskovski od 1462. i “svih Rusa” ujedinio je veliki broj kneževina, ojačao centralnu vlast i oslobodio ruska područja od Tatara. Izdao je prvi ruski zbornik zakona “Sudebnik” (1497). Zbog rodbinskih veza sa vizantijskom carskom dinastijom, smatran je naslednikom Istočnog rimskog carstva i tada se prvi put pojavila ideja o istorijskoj misiji Ruskog carstva kao zaštitnika celog pravoslavlja.
1553. – Na lomači je kao jeretik spaljen španski lekar i teolog Migel Serveto (Miguel). Spisima “Christianismi restitutio”, u kojima je odbacio hrišćansku doktrinu o Svetom trojstvu, izazvao je gnev i rimokatolika i protestanata. Na zahtev vođe švajcarskih protestanata Žana Kalvina (Jean Calvin) uhapšen je u Ženevi, u kojoj se skrivao od rimokatoličke inkvizicije, i osuđen na smrt spaljivanjem.
1682. – Osnovan je grad Filadelfija (Philadelphia), u saveznoj državi Pensilvanija (Pennsylvania) u SAD.
1682. – SAD i Španija su potpisale tzv. Madridski ugovor, kojim su regulisane granice izmedju španskih kolonija i SAD.
1728. – Rođen je engleski istraživač Džejms Kuk (James Cook), poznat kao Kapetan Kuk, jedan od najvećih morepolovaca u istoriji. Na osnovu svojih istraživanja napravio je mape Australije, Novog Zelanda i Havajskih ostrva, a 1893. objavljen je njegov dnevnik sa mnogobrojnih putovanja. Ubili su ga 1779. domoroci na Havajima.
1782. – Rođen je Nikolo Paganini (Niccolo Paganini), italijanski kompozitor i virtuoz na violini, čijoj su veštini savremenici pridavali magične moći (violinski koncerti, 24 kapriča za solo violinu, kamerna muzika).
1806. – Napoleonove trupe ušle su u Berlin, nakon pobede nad Prusima kod Jene.
1807. – U dvorcu u Fontenblou Napoleon Bonaparta i španski kralj Karlos IV potpisali su sporazum o podeli Portugalije.
1810. – SAD su izvršile aneksiju (pripajanje) bivše španske kolonije Zapadne Floride.
1811. – Rođen je američki pronalazač Ajzak Merit Singer (Isaac Merritt), koji je 1851. usavršio prvu šivaću mašinu za široku upotrebu.
1843. – U Srbiji je osnovana državna pošta.
1858. – Rođen je Teodor Ruzvelt (Theodore Roosevelt), predsednik SAD od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svetsku silu od dotad izolacionističke Amerike. Dužnost šefa države je preuzeo kao potpredsednik SAD, posle ubistva predsednika Vilijama Mekinlija (William McKinley) 1901. Sproveo je plan za izgradnju Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. dobio je 1906. Nobelovu nagradu za mir.
1871. – Velika Britanija je anektirala dijamantska polja u Kimberliju u Južnoj Africi.
1914. – Rođen je Dilan Tomas (Dylan Thomas), velški (Vels, Velika Britanija) pisac i pesnik.
1918. – Britanske, francuske i italijanske snage porazile su u Prvom svetskom ratu austrijsku vojsku na italijanskom frontu.
1922. – Pod pritiskom fašističkog pokreta Benita Musolinija (Mussolini), italijanska vlada je podnela ostavku.
1935. – Pušten je u saobraćaj železničko-drumski “Pančevački most Kralja Petra II” na Dunavu kod Beograda.
1939. – Rođen je engleski filmski i pozorišni glumac, tekstopisac i komičar, Džon Kliz (John Cleese), koji se proslavio u kultnoj TV seriji Monti Pajton (Monty Python).
1965. – Dogodila se avionska nesreća na londonskom aerodromu Hitrou (Heathrow) u kojoj je poginulo 36 ljudi.
1966. – Generalna skupština UN je oduzela Južnoj Africi mandat nad Jugozapadnom Afrikom (Namibija).
1971. – Demokratska Republika Kongo (Congo) je promenila naziv u Zair.
1973. – Mirovne snage UN stigle su u Kairo da uspostave liniju razdvajanja između egipatskih i izraelskih snaga.
1978. – Egipatski predsednik Anvar el Sadat (Annjar) i izraelski premijer Menahem Begin (Menaćem) dobili su Nobelovu nagradu za mir.
1981. – Sovjetska podmornica U 137 doživela je havariju udarivši o podvodne stene u blizini istočne obale Švedske
1991. – Nekadašnja sovjetska republika Turkmenistan, proglasila je nezavisnost od SSSR-a.
1995. – U Beogradu je umro srpski književnik Slobodan Selenić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu (“Prijatelji sa Kosančićevog venca”, “Očevi i oci”, “Ubistvo s predumišljajem”).
1995. – Nekadašnja sovjetska republika Latvia zatražila je prijem u članstvo Evropske unije.
1998. – Savet NATO odložio je na neodređeno vreme aktivirajuću naredbu o vojnoj intervenciji protiv ciljeva u SR Jugoslaviji, nakon što su srpske vlasti povukle vojsku na Kosovu u kasarne i smanjile policijske snage u toj pokrajini.
1998. – Gerhard Šreder (Schroeder) je preuzeo dužnost kancelara Nemačke, nakon što je Helmut Kol (Kohl), izgubivši na izborima, podneo ostavku.
1999. – Naoružani napadači su upali u parlament Jermenije u Jerevanu i ubili devetoricu ljudi, uključujući premijera Vazgena Sarksijana, predsednika parlamenta Karena Demirkijana, dvojicu njegovih zamenika i jednog ministra.
1999. – Haljina, koju je holivudska zvezda Merlin Monro (Marilyn Monroe) nosila dok je pevala “Happy Birthday, Mr. President” predsedniku Džonu Kenediju (John Kennedy), prodata je za 1,267.500 dolara, što je rekordna suma za deo odeće prodat na aukciji.
2000. – Zbog jake oluje, ronilačka ekipa nije uspela da uđe u podmornicu Kursk. Dan ranije su otkriveni dokazi da su 23 mornara preživela prvu eksploziju zbog koje je ova ruska atomska podmornica potonula 12. avgusta u Barencovom moru. Stručnjaci su procenili da mornari nisu mogli živeti duže od osam sati od početka ove katastrofe u kojoj je svih 118 članova posade izgubilo život.
2001. – Švedski dnevnik Ekspresen preneo je izjavu Kristera Petersona, koji je u nedostatku dokaza oslobođen optužbi za ubistvo švedskog premijera Ulofa Palmea 1986. godine, da on zapravo jeste ubio premijera. Peterson je umro 29. septembra 2004. od posledica moždanog udara.
2002. – Na predsedničkim izborima u Brazilu, pobedio je Luiz Inasio (Inacio) Lula da Silva. Da Silva je prvi brazilski predsednik levičarskog opredeljenja i predstavnik radničke klase.
2004. – Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promena u svetu.
2005. – Počele su demonstracije i sukobi muslimana sa policijom u Parizu posle smrti dva tinejdžera muslimanske vere.