Sajam: Obrazovana Srbija – uspešna Srbija

Sajam: Obrazovana Srbija – uspešna Srbija

26/10/2016 Off By

 

Ministar Mladen Šarčević na otvaranju Sajma obrazovanja je rekao da je i ove godine naglasak na temama dualnog obrazovanja, funkcionalnog  znanja i preduzetništva,  što će pomoći da  se mladi što pre uključe u proizvodnju

Ranka Čičak

BEOGRAD:- Ministar prosvete i obrazovanja, Mladen Šarčević, otvorio je  danas  Deveti sajam obrazovanja i nastavnih sredstava. Sajam  je nazvan Obrazovana Srbija – uspešna Srbija i  pokrovitelj mu je Ministarstvo  prosvete, nauke i tehnologije  razvoja.

Zanimljivo je da je na ovom  otvaranju  bilo više posetilaca nego pre nekoliko dana, kada je svečano otvoren  Sajam knjiga.  Stotine učenika čekalo je u dugim redovima  da uđu. Oni su zainteresovani kako odabrati odgovarajući fakultet, da li su bolje strane ili domaće visoke škole, da li izabrati državni ili privatni fakultet, kako konkurisati  za stipendiju.

Ministar Šarčević rekao je da je i ove godine naglasak na temama dualnog obrazovanja, funkcionalnog  znanja i preduzetništva,  što će pomoći da  se mladi što pre uključe u proizvodnju.

Na pitanja novinara o trenutnim događanjima na Univerzitetu Novog Pazara, ministar kaže da je problem  akreditacije novopazarskih fakulteta star više od 13 godina:

-Postoje privremene dozvole. Tri fakulteta su akreditovana sada. U saradnji s osnivačima Univerziteta tražimo najbolje rešenje.

Novinari su pitali  može li jedan profesor da predaje desetak različitih predmeta i ko to   Kontroliše. Ministar je rekao da se podrazumeva da ne može:

Sve će regulisati novim zakonom o visokom obrazovanju. On  će odrediti autonomiju fakulteta, finansiranje i primenu Bolonjskog dogovora. Sada već 13 godina imamo neka polurešenja . Posle donošenja zakona, Ministarstvo će započeti inspekciju. Već smo angažovali celu pravnu službu za analizu dokumenata.

Na pitanje da li je Turska tražila zatvaranje škola pod pokroviteljstvom Antolaha  Gulana, Šarčević kaže da je juče primio  turskog  ambasadora u oproštajnu posetu:

-On mi je to rekao. A to je isti čovek koji je bio prisutan na otvaranju škole. Ja sam postavio pitanje – ko ide u tu školu i objasnio da su tamo 90 posto srpski državljani. Te su škole u Evropi bile finansirane  iz turskog budžeta i zato su bile najjeftinije. Tako je bilo dok su nekome bile biznis i tada  je oko njih sve bilo OK. Imam prijatelja koji ima tursku privatnu školu, pa znam sve iz prve ruke. Za nas je najvažniji kvalitet .  Naša država je suverena i o svemu će odlučivati sama.