Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Beogradu

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Beogradu

26/10/2016 Off By

 

Izrazivši nadu da će na današnjim sastancima biti napravljen korak napred, Stefanović je ukazao da će kolege iz Ruske federacije upoznati sa bezbednosnom situacijom u Srbiji, borbi protiv terorizma i ekstremizma i organizovanoga krminala, kao i sa izazovima sa kojima se Srbija suočava vezano za migrantsku krizu

BEOGRAD.-Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev ocenili su danas u Beogradu da postoji prostora za unapređenje saradnje bezbednosnih službi dve zemlje.
„Naš zadatak je da ostvarimo još bolju saradnju sa ruskim službama bezbednosti. Već sada imamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Federalnom službom obezbeđenja, Federalnom službom bezbednosti, Nacionalnom gardom, ali smatramo da ima mesta za unapređenje i da u narednom periodu možemo da razmenimo bliže iskustva u oblasti bezbednosti“, rekao je ministar Stefanović.

Izrazivši nadu da će na današnjim sastancima biti napravljen korak napred, Stefanović je ukazao da će kolege iz Ruske federacije upoznati sa bezbednosnom situacijom u Srbiji, borbi protiv terorizma i ekstremizma i organizovanoga krminala, kao i sa izazovima sa kojima se Srbija suočava vezano za migrantsku krizu.

Ministar Stefanović istakao je da sva srpska ministarstva, bezbednosne službe i druge institucije rade kao jedna kako bi sprečile da Republika Srbija i njeni građani budu meta terorista i organizovanog kriminala.

Sekretar Patrušev je predložio ministru Stefanoviću, da sledeće godine, na marginama međunarodne konferencije visokih predstavnika zaduženih za pitanje bezbednosti, potpišu memorandum o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

“Radi uvođenja reda u naše kontakte predlažem revitalizaciju rada na memorandumu o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije”, rekao je Patrušev i objasnio da takav dokument nije pravno obavezujućeg karaktera i nema status međunarodnog ugovora.

Sekretar Savete bezbednosti Ruske federacije je objasnio da bi njime bili stvoreni neophodni formalni uslovi za održavanje redovnih konsultacija po pitanjima od obostranog interesa i dodao da ta institucija takvu vrstu Memoranduma ima sa najpoverljivijim partnerima.

Patrušev je podsetio da je poslednji sastanak Saveta bezbednosti Ruske Federacije sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova održan ove godine u Groznom i da je na njemu razgovarano o problemima međunarodne i regionalne bezbednosti.

On je istakao da očekuje učešće Srbije, koja je postala tradicionalni učesnik međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanje bezbednosti, i na sledećoj konferenciji koja će biti održana 2017. godine.

Ministar Stefanović i sekretar Savete bezbednosti Ruske federacije Patrušev prethodno su položili vence na spomenik oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.(Press  MUPA)