Jubilej: 71. godina Ujedinjenih nacija

Jubilej: 71. godina Ujedinjenih nacija

25/10/2016 Off By

 

Srbija je ponosna što spada u osnivače jedine međunarodne organizacije svih suverenih država, koja već više od sedam decenija deluje i služi kao univerzalna platforma za mirno rešavanje sporova, razmenu mišljenja i stavova država članica o brojnim pitanjima od značaja za živote ljudi. Ujedinjene nacije su šansa za mir, jednakost, pravdu i razvoj”, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

 

BEOGRAD.- Povodom 71. godišnjice rada i postojanja Ujedinjenih nacija, Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije,  Irena Vojačkova – Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji, i Simona Mikulesku, predstavnica generalnog sekretara i šefica Kancelarije UN u Beogradu, zajednički su sa timom UN u Srbiji, organizovali prijem tokom kog su se obavezali da će uložiti zajedničke napore za sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030.

-Srbija je ponosna što spada u osnivače jedine međunarodne organizacije svih suverenih država, koja već više od sedam decenija deluje i služi kao univerzalna platforma za mirno rešavanje sporova, razmenu mišljenja i stavova država članica o brojnim pitanjima od značaja za živote ljudi. Ujedinjene nacije su šansa za mir, jednakost, pravdu i razvoj”, izjavio je Ivica Dačić.


un






-Vlade su shvatile da čovečanstvo nema drugog načina da opstane osim ako ne udruži snage i zajednički radi na stvaranju nove ere održivosti – uz globalnu obavezu da će ispuniti obećanja iz Agende za održivi razvoj do 2030 godine. Sedamdeset prva godišnjica Ujedinjenih nacija obeležava se širom sveta kako bi se podsetili pojedinci i vlade da ostanu posvećeni ostvarenju 17 Ciljeva održivog razvoja i kako bi ublažili napore za ostvarenje bolje budućnosti za sve na zdravoj planeti”, izjavila je Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji. “Kao i ranije, Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji će nastaviti da pruža podršku Vladi Republike Srbije u stvaranju prosperitetnog životnog okruženja za sve ljude u Srbiji, kao i u obezbeđivanju utočišta svima kojima je neophodna zaštita i koji traže pribežište daleko od svojih domova u plamenu. Naš zajednički cilj u predstojećem periodu biće da niko ne bude izostavljen”, naglasila je Vojačkova – Solorano.

U vreme unutrašnje tranzicije sa osmog na devetog Generalnog sekretara, Ujedinjene nacije ostaju usredsređene na ostvarenje političke i ekonomske stabilnosti i poštovanje ljudskih prava za sve. “Dok izražavamo duboku zahvalnost, divljenje i poštovanje za rad sadašnjeg generalnog sekretara UN, Ban Ki-muna, istovremeno sa ponosom najavljujemo da će Ujedinjene nacije predvoditi novi generalni sekretar, Antonio Gutereš. Svojom saosećajnom prirodom kao i bogatim i vrlo uspešnim profesionalnim postignućima, gospodin Gutereš će nastaviti da s poštovanjem radi na našoj globalnoj misiji unapređenja mira, bezbednosti, razvoja, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava širom sveta”, izjavila je Simona Mirela Mikulesku, predstavnica generalnog sekretara i šefica Kancelarije UN u Beogradu.

Prošlog meseca svetski lideri su se okupili na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i usvojili Njujoršku deklaraciju o izbeglicama i migrantima koja izražava političku volju svetskih lidera da zaštite prava izbeglica i migranata, da spasu živote i da podele odgovornost u vezi sa velikim kretanjima na globalnom planu. Istovremeno, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) se pridružila sistemu Ujedinjenih nacija kao pridružena članica.

Ujedinjene nacije u Srbiji nastavljaju da podržavaju brojne vladine, civilne i druge institucionalne aktere kako bi se ostvarile obaveze navedene u Ciljevima održivog razvoja uključujući unapređenje ljudskih prava i socijalnu inkluziju, unapređenje životne sredine, podršku lokalnog razvoja, razvoj kulture različitosti i ravnopravnost polova, obezbeđivanje prava deteta, itd.

Na Dan Ujedinjenih nacija, Tim UN u Srbiji, koji obuhvata 26 agencija, fondova i programa UN, ističe svoju posvećenost nastavku rada sa Vladom Republike Srbije pod tekućim Okvirom razvojnog partnerstva za period 2016 – 2020. Ovo partnerstvo će dalje ojačati solidne temelje do sada ostvarenog napretka i omogućiti još vredniji rad na podršci sprovođenju nacionalne agende održivog razvoja kao i efikasno pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Pomenimo da Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNCT) predstavlja Stalna koordinatorka UN i sastoji se od 11 agencija prisutnih u zemlji (UNDP, UNHCR, UNICEF, SZO, MOM, UNFPA, UN Women, UNODC, UNOPS, MOR, FAO), 11 ne-rezidentnih agencija (UN Habitat, OHCHR, UNESCO, UNECE, UNIDO, UNEP, UNCTAD, UNWTO, IAEA, OCHA, UN ISDR), posmatrače Tima UN u Srbiji koji su prisutni u zemlji (ICTY), kao i 4 međunarodne finansijske institucije (Svetska banka, IFC, MMF, EBRD).

Porodica UN u Srbiji takođe uključuje Kancelariju Ujedinjenih nacija u Beogradu (UNOB) koji predstavlja Sekretarijat UN, a funkcioniše pod dvostrukim mandatom Odeljenja za mirovne operacije (DPKO) i Odeljenja za političke poslove (DPA), i blisko radi u partnerstvu sa Timom Ujedinenih nacija.