Ivica Dačić: Neće biti otvaranja poglavlja, pa šta!

Ivica Dačić: Neće biti otvaranja poglavlja, pa šta!

25/10/2016 Off By

 

 

Ranka Čičak


BEOGRAD.- Na pitanje BalkanekspresaRB o rekacijama zapadnih ambasada na jučeranju izjavu premijera Aleksandra Vučića o  odlivu poverljivih podataka iz MUP- a ka jednoj velikoj zapadnoj službi, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na proslavi godišnjice Ujedinjenih nacija, odgovorio je da mu se do sada nije javila ni jedna ambasada:

-U svakom slučaju to je ozbiljan problem. Moramo voditi računa da se više ne ponovi.

Koliko dugo traje curenje informacija iz  MUP-a i da li se to događalo dok je on bio ministar nije mogao da odgovori:

–         Ja nisam član Saveta za nacionalnu bezbednost tako da ne mogu o tome da znam. Ali , Srbija kao ozbiljna država mora da vodi računa da sačuva svoju nezavisnost. Na žalost mnogi su godinama više voleli da potkazuju državu inostranstvu nego da govore u prilog svojoj državi. Nekada se išlo u Budimpeštu da se primaju nalozi i pare. Sad neko kaže da smo pod ruskim uticajem, a šta rade Amerikanci dvehiljadite godine? Danas, posle sukoba u Ukrajini došlo je do nove polarizacije i zato se pojavio veći interes stranih službi za Srbiju. Došlo je do sudara raznih interesa na Balkanu. U svemu tome mi ne vodimo politiku balansa već tražimo najbolji način da zaštimo naše interese.

Novinari su pitali o pregovorima sa Prištinom  a on je odgovorio:

-Neće biti otvaranja poglavlja. Neće, neće, pa šta? Bolje da ne bude otvaranja poglavlja nego da naštetimo našim nacionalnim interesima. A oni upravo računaju na to.  Ako se oni namršte i kažu neće biti otvaranja poglavlja mi se uplašimo pa sve potpišemo. Zabopravite, ta priča je prošla. Prema tome ko hoće sa  Srbijom da razgovara i pregovara – može ako poštuje naše interese. Nismo mi vreća za udaranje i ultimatume. Inače poglavlja koja treba da se otvore nisu sporna i odnose se na kulturu i obrazovanje. Moj zaključak o tom pitanju je – nećete da otvorite poglavlja, pa šta.