Knjige u ruke od 23. oktobra na Beogradskom sajmu

Knjige u ruke od 23. oktobra na Beogradskom sajmu

20/10/2016 Off By

 


Počasni gost – Iran predstaviće svoju viševekovnu kulturu sa naglaskom na najnovije izdavaštvo. Otvaranju Sajma prisustvovaće zvaničnici ove zemlje, a na njihovom štandu biće orgnizovani i književni susreti. Razgovara če se o iransko srpskoj književnosti za decu, o savremenoj književnosti u Iranu i Srbiji, o ženskoj književnosti i o prevodima na oba jezika

Ranka Čičak


BEOGRAD.- Velika sala Medija centra u Beogradu bila je danas mala da primi sve novinare koji žele da prate 61. Međunarodni sajam knjiga .

Na konferenciji za medije rečeno je da se očekuje više od 450 izlagača.

Pored zemlje počasnog gosta – Irana, u Beograd stižu i izlagači iz Belorusije, BiH, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Češke Republike i drugih zemalja. Među poznatim gostima koji će lično posetiti Sajam su i Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Jani Virk, Eugen Šuljkin

Sajam će za posetioce biti otvoren već 23. oktobra u deset sati, a tek oko 18 časova će ga svečano otvoriti predsednik Matice Srpske prof. Dr Dragan Stanić.

Slogan Sajma je Knjige u ruke. Počasni gost – Iran predstaviće svoju viševekovnu kulturu sa naglaskom na najnovije izdavaštvo. Otvaranju Sajma prisustvovaće zvaničnici ove zemlje, a na njihovom štandu biće orgnizovani i književni susreti. Razgovara če se o iransko srpskoj književnosti za decu, o savremenoj književnosti u Iranu i Srbiji, o ženskoj književnosti i o prevodima na oba jezika. Biće predstavljena knjiga Dr Ali Akbara Istorija kulture i civilizacije islama i Irana, zatim dve knjige poučnih priča – Vrt čudesnog umovanja i Uho vidi oko čuje. Stihove srpskih i iranskih pesnika čitaće glumci. Predstaviće e knjiga Rustem i Suhrab – pevanje iranskog nacionalnog epa Šahnama i Salam Farsi – udžbenik persijskog jezika namenjen studentima. Na iranskom štandu biti će predstavljena i knjiga Divan Hafiza iz Širaza, najvažnije lirsko delo persijske književnosti.

U okviru Sajma, koji će trajati do 30 oktobra organizovano je nekoliko izložbi fotografija o Iranu danas, o ilustracijama knjiga u ovoj zemlji.

Zanimljive su i izložbe posvećene 400 godina od smrti Servantesa i Šekspira.Tu su i izložbe posvećene Petru Kočiću, Jasenovcu, negovanju srpskog jezika, spisima Marije Magdalene, retkim knjigama Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mittrovića.

Za decu su planirani – Festival stvaralaštva mladih i obeležavanje 120 godina od štampanja romana Hajduk Stanko. Dvadeset sedmi oktobar određen je za školski dan i grupne posete. U ponedeljak i utorak, 24 i 25 oktobra su porodični dani, kada će ulaznice za celu porodicu, ma kolika ona bila, karte koštati samo 600 dinara. Cene ulaznica su, inače 250 dinara i grupne- 150 dinara. Parking je, kao i uvek, najskuplji- 100 dinara na sat.