NIN: Sretenović najavio još 31 krivičnu prijavu

NIN: Sretenović najavio još 31 krivičnu prijavu

20/10/2016 Off By

 

Neki predmeti su, kako je za NIN potvrdio generalni državni revizor Radoslav Sretenović, na sudu i po četiri godine. Zato ne krije nezadovoljstvo brzinom i neefikasnošću rešavanja prijava

BEOGRAD.- Od 1.364 prijave, koliko je Državna revizorska institucija do sada podnela, rešeno je samo 31,2 odsto. U DRI su za novi broj magazina NIN izračunali da je do sada bilo „sporno“ trošenje čak 5.881 milijarde dinara ili oko 59 milijardi evra, kolika je bila vrednost svih stavki, koje su bile pod lupom revizora u periodu od 2008. do 2014. zbog sumnje da su ta sredstva nenamenski trošena.

Govori za NIN: Radoslav Sretenović

Govori za NIN: Radoslav Sretenović

Neki predmeti su, kako je za NIN potvrdio generalni državni revizor Radoslav Sretenović, na sudu i po četiri godine. Zato ne krije nezadovoljstvo brzinom i neefikasnošću rešavanja prijava.

-Prijave se sporo rešavaju. Postupci po našim prijavama, bilo da se radi o prekršajnim ili krivičnim prijavama, dugo traju. Nije moje da ocenjujem nezavisnost sudstva, ali bi za državu bilo bolje kada bi postupci kraće trajali“, ističe Sretenović za NIN.

Najveći broj krivičnih prijava odnosi se, kaže on, „na preuzimanje obaveza iznad aproprijacija“, u prevodu na veće trošenje novca od propisanog plana za tu godinu. Sretenović najavljuje da će uskoro biti objavljena imena koja će se naći na novoj 31 krivičnoj prijavi za koje je DRI podnela prijave ove godine.

Jedna prijava je već i pravosnažno okončana, ali je alarmantno da je reč o blagajnici Javnog preduzeća Vodokanal u Somboru, koja je proneverila 1,8 miliona dinara, zbog čega je osuđena na šest meseci zatvora. Alarmantno, jer za to vreme prijave koje se tiču visokih državnih funkcionera sporo se rešavaju ili se uopšte ne rešavaju, pa zastarevaju ili se završavaju novčanom kaznom od oko prosečnih 200 evra, višestruko manjom od novčane štete koju je uočila DRI prilikom podnošenja prijave.

-Kazne su blage, moraju se povećati jer će se uskoro izjednačiti sa kaznama za nevezivanje pojasa u automobilu“, rekao je Sretenović za novi broj NIN-a, koji je od danas na kioscima.