Presuda Opštinskog suda u Puli: pas Medo krv je zato što laje!

Presuda Opštinskog suda u Puli: pas Medo krv je zato što laje!

19/10/2016 Off By

 

Pas Medo je u kućnom pritvoru od oktobra 2014. godine jer su se komšije žalile da “Medo stalno laje”. Tako je pas, prema privremenoj sudskoj odluci, bio u pritvoru od 22 sata do 7 ujutro, i tako dve godine. Šimunovićev advokt Ivan Milanović na presudu Opštinskog suda u Puli rekao je kako ispada da je Medo kriv

PULA.- Anton Šimunović, vlasnik psa Medina, posle izlaska iz suda najavio je žalbu na presudu prema kojoj bi morao da reši prekomernu buku iz svog dvorišta premeštanjem psa na drugu lokaciju.

-Boriću se i dalje za Medina prava. Želimo da obavimo veštačenje buke. Medo zna da mu je danas bilo suđenje, rekao je kroz suze Anton Šimunović, vlasnik psa Mede, kojeg je sud proglasio krivim za glasno lajanje. U ponedjeljak je pred Opštinskim sudom u Puli završilo suđenje Medi iz Peroja.

Podsetimo, Medo je u kućnom pritvoru od oktobra 2014. godine jer su se komšije žalile da “Medo stalno laje”. Tako je pas, prema privremenoj sudskoj odluci, bio u pritvoru od 22 sata do 7 ujutro, i tako dve godine. Šimunovićev advokt Ivan Milanović na presudu Opštinskog suda u Puli rekao je kako ispada da je Medo kriv.

-Mi smatramo da nisu sa sigurnošću utvrđene činjenice da pas prekomjerno laje jer nije sprovedeno veštačenje – rekao je Medin odvjetnik dodajući da objektivno treba dokazati da je prekomjerne buke bilo te da Medo laje kao i svaki drugi pas. Veštačenje buke Šimunović je platio 25.000 kuna, no ono nikad nije sprovedeno. Tužiteljka se protivila veštačenju, kako je rekla sudijka, zato što nema prostoriju u kući u kojoj bi se postavio uređaj za merenje buke, a koji bi trebao da meriti nivo buke tri do sedam dana.

Deo sam novca za veštačenje dobio iz donacija prijatelja i dobrih ljudi na kojima neizmerno zahvaljujem, a deo sam pokrio sam – rekao je Šimunović. Sudijka je, obrazlažući presudu, rekla da Medu mogu premestiti u drugi deo dvorišta i dodala da time nije naredila zatvaranje psa nego da se Antun Šimunović pozabavi svojim psom kako pas ne bi lajao i bukom ometao svoje susede.

Proveden je niz postupaka, bili smo na licu mesta, preslušali CD, ispitani su svedoci. U ovom predmetu radi se o povredi prava na mirno uživanje vlasnika na posedu. Tuženom nije zabranjeno držati svojeg psa, ali vlasnik ima obvezu brinuti se o njemu, tako je, i kad remeti mir, dužan da psa smiri – rekla je sudijka. Tužiteljka je zahtevala odštetu od 10.549 kuna, no sud je to odbio jer nema osnove za duševne boli. Psa Medu su tužili Šimunovićeve komšije Veselka i Miro Vukotić.

– Taj pas je non-stop lajao. Svaki važan događaj u životu, kao što je sinova promocija nakon diplome, moj rođendan… taj je pas upropastio svojim lavežom.

Medo je u pritvoru do danas bio 728 dana.