Mogerinijeva i Han “raduju se nastavku stabilnog puta CG u evroatlanskim integracijama”

Mogerinijeva i Han “raduju se nastavku stabilnog puta CG u evroatlanskim integracijama”

18/10/2016 Off By

 

“Građani Crne Gore glasali su na parlamentarnim i lokalnim izborima u miru i redu i unutar reformisanog zakonskog okvira. Izbore su posmatrali domaći i međunarodni posmatrači koje je akreditovala Državna izborna komisija”, naveli su evropski zvaničnici u zajedničkom saopštenju povodom održanih izbora

BRISEL.- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han istakli su da se raduju konstituisanju novog parlamenta, brzom formiranju nove Vlade i nastavku stabilnog puta Crne Gore u evroatlantskim integracijama.

Mogerinijeva i Han su istakli da je Crna Gora veoma napredovala u pristupnom procesu EU i da meseci pred njom moraju biti iskorišteni za produbljivanje i ubrzavanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava u kojoj žele da vide još bolje rezultate.

“Građani Crne Gore glasali su na parlamentarnim i lokalnim izborima u miru i redu i unutar reformisanog zakonskog okvira. Izbore su posmatrali domaći i međunarodni posmatrači koje je akreditovala Državna izborna komisija”, naveli su evropski zvaničnici u zajedničkom saopštenju povodom održanih izbora.

Oni su dodali da je Posmatračka misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a u preliminarnoj izjavi ocenila da su parlamentarni izbori održani “u konkurentnom okruženju i da ih je odlikovalo opšte poštovanje temeljnih sloboda, i da su primećene pozitivne promene pokazale istinsku volju za unapređenje ovog procesa”.

“Nadležni organi treba da, u skladu sa propisima, isprate sve slučajeve proceduralnih nepravilnosti i pozabave se svim nedostacima o kojima su posmatrači izvestili”, konstatovali su Mogerinijeva i Han.