Pazite – na tržišu se prodaje i “lažna riba”!

Pazite – na tržišu se prodaje i “lažna riba”!

07/10/2016 Off By

 

U nekim zemljama manje opasni riblji maskenbal je čak i legalan. Tako u Grčkoj oslić može zakonski da odglumi bakalar, a prema izveštaju slično se događa i u SAD-u

 

EKOLOŠKA nevladina organizacije “Oceana” utvrdila je da je 19 posto ribe na svetskom tržištu lažno označena, praktično da je “falsifikovana”.

Nedavno je splitski dnevnik Slobodna Dalmacija objavila priču Splićanina kme je prodavač u ribarnici pokušao da proda potencijalno otrovnog vijetnamskog soma kao zubaca.

Priča iz Splita savršeno potvrđuje najnovije istraživanje ekološke nevladine organizacije “Oceana” kojim se utvrdilo da je 19 posto sve ribe na svetskom tržištu lažno označena, praktično da je “falsifikovan”. Prekopali su stotine novinskih članaka, agencijskih vesti, vladinih dokumenata, izveštaja nevladinih organizacija koje se bave morem i srodnim područjima i otkrili da je petina od 27.500 uzoraka iz prodavnica, restorana i pijaca širom sveta lažno označena. Otkrili su da je većina “morskih pasa” koji se prodaju u Brazilu zapravo veliki pilan, koji je inače ugrožena vrsta.

U Italiji su pronašli slučajeve da se kao lignja prodaje napuhača, riba koja zna da bude i vrlo otrovna. U SAD-u su najčešće “falsifikovane” ribe sneper, škarpina i losos, i to tako da se pod tim imenima najčešće podvaljuje upravo vijetnamski som koji je osvanuo čak i na spliskoj pijaci. Nesrećna riba se, inače, u Vijetnamu proizvodi tako da joj meso na kraju bude puno antibiotika, bakterija i hormona, a povrh svega nutritivna vrednost joj je jako loša i ukus joj je bljutav. Vrlo je moguće da ste već imali prilike da “uživate” u njegovom mesu, jer je “Oceana” otkrila da se ta riba koristi u imitiranju čak 18 drugih vrsta riba.

U nekim zemljama manje opasni riblji maskenbal je čak i legalan. Tako u Grčkoj oslić može zakonski da odglumi bakalar, a prema izveštaju slično se događa i u SAD-u. Škarpina je u SAD-u posebno kompromitirana; otkriveno je čak 66 drugih ribljih vrsta koje su je glumile i građanin još malo koje zemlje još može da bude siguran što ustvari jede. Napuhača je u Kini otkrivena kao bakalar, kao bucanj na Tajvanu, kao grdobina u Čikgu.

“Oceana” je u pet zemalja zabeležila vrlo ozbiljne slučajeve trovanja nakon što su ljudi jeli eskolara koji su im prodali ili servirali kao bakalara, brancina, belu tunu, kao i ribe koje englesko govorno područje poznaje kao rudderfish i butterfish. Konačna procena je da je u 2014. godini širom sveta prodato ribe pod krivim nazivom za ukupno 148 milijardi dolara. Reč je o tolikoj vrednosti da je jasno da iza toga može da stoji isključivo krupan biznis.(TVN1hr)♦