Iguman Sava Janjić: Crkva nije Miloševićeva, građevinsku dozvolu je izdao Albanac

Iguman Sava Janjić: Crkva nije Miloševićeva, građevinsku dozvolu je izdao Albanac

06/10/2016 Off By

 

Crkva se naziva Miloševićevom crkvom iako je njenu izgradnju odobrio 1990 godine upravo Hamdi Vranići, kosovski Albanac i otac sadašnjeg glasnogovornika partije kojoj pripada gradonačelnik i koja vodi hajku protiv ove crkve.

PRIŠTINA. – Portal “Klan Kosova” preneo je reagovanje igumana SPC Save Janjića na navode prištinskih medija da je nedovršena crkva u Prištini “Miloševićeva”

U kosovskoj štampi se nastavlja besomučna hajka protiv Srpske pravoslavne crkve i njenog sabornog hrama u izgradnji u centru Prištine. Pre nekoliko dana gradonačelnik Prištine je bez ikakvog sudskog naloga zaustavio čišćenje više puta oskrnavljene crkve iako pre toga nijednom nije reagovao na njeno skrnavljenje i pretvaranje u javni toalet. Crkva se naziva Miloševićevom crkvom iako je njenu izgradnju odobrio 1990 godine upravo Hamdi Vranići, kosovski Albanac i otac sadašnjeg glasnogovornika partije kojoj pripada gradonačelnik i koja vodi hajku protiv ove crkve.

Crkva u Prištini je vlasništvo SPC: iguman Sava janjić

Crkva u Prištini je vlasništvo SPC: iguman Sava janjić

Odluku Hamdi Vranićija je tek posle odobrila Vlada Srbije. Vlasništvo nad ovom crkvom i 4.2 hektara u centru Prištine potvrdio je UNMIK dva puta 2003 i 2012 godine, a SPC ima i izvod iz Kosovskog novog katastra gde se vidi da je ova zemlja i dalje vlasništvo SPC. Po kojoj pravnoj osnovi gradonačelnik Prištine koji dopušta da se i srpska grobljanska kapela koristi kao smetljište i toalet, sprečava čišćenje ovog hrama i pravo SPC da ga koristi kao bogoslužbeni objekat u izgradnji. Zašto Vlada Kosova toleriše pravno bezakonje opštine Priština koji poručuje da će crkvu pretvoriti u galeriju, a njegovi jurišnici najavljuju da će je rušiti?, pitao je na kraju svoj reagovanja Sava Janjić.