Ljajić na dodeljivanju nagrade Turistički cvet: : Cilj povećanje deviznog priliva od turizma

Ljajić na dodeljivanju nagrade Turistički cvet: : Cilj povećanje deviznog priliva od turizma

27/09/2016 Off By

 

Ministar Ljajić je istakao da je to može biti ostvareno, ali da je potrebno da se naprave strukturne promene kao i da se poveća broj najvažnijih turističkih destinacija. Ljajić je najavio da će Strategija razvoja turizma biti usvojena za mesec dana. “Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka banja su pet najvažnijih destinacija koje privlače 72 odsto svih inostranih turista koji posećuju Srbiju”

Ranka Čičak


BEOGRAD.- Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da je cilj da u naredne četiri godine devizni priliv od turizma bude povećan od 1,1 milijardu na 2,2 milijarde dolara.

“Plan je da sadašnji turistički promet od 2,5 milijarde povećamo na 3,7 milijardi dolara, a da broj noćenja turista u Srbiji u naredne četiri godine bude povećan a 6,6 na 9,6 miliona”, rekao je Ljajić prilikom obeležavanja Svetskog dana turizma, i dodele nagrade “Turistički cvet”.

On je istakao da je to može biti ostvareno, ali da je potrebno da se naprave strukturne promene kao i da se poveća broj najvažnijih turističkih destinacija. Ljajić je najavio da će Strategija razvoja turizma biti usvojena za mesec dana. “Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka banja su pet najvažnijih destinacija koje privlače 72 odsto svih inostranih turista koji posećuju Srbiju”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima prioritet lokalnih samouprava je da pokrenu i delom finansiraju ideje o svojim turističkim potencijalima. “Ko god da podnese prijavu na kojoj je u rubrici koliko ulaže lokalna samouprava napisano nula , toliko će biti i sa naše strane jer ako vi to ne prepoznajete kao potencijal zašto bi mi to videli kao nešto u šta treba da ulažemo novac”, dodao je on.

Ministar je najavio da će naredna godina biti posvećena potencijalima Dunava i da će to biti turistička ponuda na kojoj će se najviše raditi.

Direktorka TOS-a Marija Labović je rekla da se nagrada “Turistički cvet” koja se dodeljuje na dan obeležavanja Svetskog dana turizma, daje svima koji su doprineli poboljšanu promocije turstičke privrede Srbije. “Kroz mnogobrojne kampanje TOS-a ostvarili smo povećanje broja domaćih i inostranih turista, povećanje broja noćenja i deveznog priliva”, rekla je Labović.

Nagrade “Turistički cvet” dobila je TO Sremski Karlovci, manifestacija Drinska regata Bajina Bašta, Etno selo “Moravski konaci” kod Velike Plane, Prirodnjački centar Svilajnac, Udruženje “Srbija za mlade” iz Beograda, a posebne nagrade uručene su Olimpijskom komitetu Srbije i Paraolimpijskom komitetu Srbije. ♦