LSV osuđuje ratnohuškačku retoriku Tomislva Nikolića

LSV osuđuje ratnohuškačku retoriku Tomislva Nikolića

27/09/2016 Off By

 

Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju, rekli smo i tada, sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre tri godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad. Ako se jedna praksa primenjuje i hvali u susednoj državi, predlažemo da je mi uvedemo i u našoj.

NOVI SAD .- Predsednik LSV Nenad Čanak u pisanoj izjavi medijima navodi da Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje i sa velikom zabrinutošću posmatra najnovije istupe Tomislava Nikolića u vezi sa događajima u susednoj Bosni i Hercegovini.

Tvrdnjom da je referendum pokazao „volju građana“ i da ne bi trebalo da ostane „mrtvo slovo na papiru“, Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim delovima našeg društva.

Poručujemo Tomislavu Nikoliću, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima koji se organizuju na delu državne teritorije, onda LSV predlaže da sličnu praksu uvedemo i u Srbiji.

Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju, rekli smo i tada, sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre tri godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad. Ako se jedna praksa primenjuje i hvali u susednoj državi, predlažemo da je mi uvedemo i u našoj. Verujemo da će Tomislav Nikolić s radošću dočekati naš predlog.

Takođe, LSV oštro osuđuje ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića, zbog toga što je susedne i suverene države nazvao u svom istupu, „srpskim zemljama“. Naši susedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o „srpskim zemljama“ je bila deo ratne politike koju je Nikolić podržavao i u kojoj je aktivno učestvovao i koju ovakvim svojim izjavama, čini se, ponovo priziva.

Zabrinutost i dizanje glasa protiv je najmanje što u ovakvoj situaciji možemo da učinimo.