Hrvatska: Uhapšen šef albanske mafije

Hrvatska: Uhapšen šef albanske mafije

18/09/2016 Off By

 

ZAGREB.-Hrvatska policija objavila je šturo saopštenje o hapšenju 60-godišnjaka osumnjičenog za preprodaju marihuane i heroina.

Europol navodi da je u pitanju operacija kodnog naziva Borderline tokom koje su istražitelji, nakon nekoliko meseci uspjeli da lociraju Muratijevo glavno skladište u Zagrebu. Osim marihuane i heroina, pronađeno je i 6,8 kilograma punila kojim se povećava masa droge

Europol je potvrdio da je u pitanju šef albanske organiziovane kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom droge, piše zagrebački portal “Net.hr”.

Radi se o Dautu Muratiju, 60-godišnjaku. Policija je tokom hapšenja zaplenila 38 kilograma marihuane i 4,5 kilograma heroina u nekoliko poslovnih prostora i garaža što ih je iznajmio u Zagrebu. Drogu je skrivao u paketima nakon što je nabavio veće količine koje je preprodavao dilerima u Hrvatskoj. Deo droge bio je skriven u ventilaciji iznajmljenog prostora. Policija ju je pronašla nakon što je nekoliko meseci pratili Muratija i nadzirala jednu od njegovih prodaja.

Europol navodi da je u pitanju operacija kodnog naziva Borderline tokom koje su istražitelji, nakon nekoliko meseci uspjeli da lociraju Muratijevo glavno skladište u Zagrebu. Osim marihuane i heroina, pronađeno je i 6,8 kilograma punila kojim se povećava masa droge.

U ovoj su akciji uz hrvatsku, učestvovle su i policije iz Nemačke, Austrije i Slovenije, uz podršku stručnjaka iz Europola. Svima njima, Muratijev ilegalni biznis bio je već dobro poznat, kao i njegova kriminalna prošlost. Zato je sada uspešno raskrinkan, potvrđeno je iz europske policijske organizacije. Koliko je Murati kotirao u međunarodnim kriminalnim krugovima potvrđuje i činjenica da je u akciji učestvovao europolov tim zadužen upravo za borbu protiv najjačih kriminalnih organizacija (Europol’s Top Organised Crime Groups Team). On je istražiteljima, još na početku istrage osigurao ključne informacije i mogućnost za brzu razmenu operativnih podataka.

Naši analitičari omogućili su istražiteljima u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji i hrvatskoj dovoljne informacije na osnovu kojih su poteze tokom akcije mogli pravilno da usmeravaju”, objašnjavaju iz Europola ovaj zajednički policijski uspjeh.